Pokazalo istraživanje: U Hrvatskoj je najteže, ali i najskuplje položiti vozački ispit

Promatrajući troškove ispita, kao i njihovu težinu i dob u kojoj smijete voziti, stranica Zutobi napravila je istraživanje te rang-listu zemalja u svijetu u kojima je najlakše, odnosno, najteže naučiti voziti te koji su troškovi potrebni za dobivanje vozačke dozvole, piše N1.

Zemlje u kojima je najlakše položiti vozački ispit

1. Meksiko

Najlakše sjesti za volan je upravo u Meksiku i to iz više razloga. U velikom dijelu zemlje zakonski ne morate polagati praktični ispit da biste dobili dozvolu, samo teoriju. Prije 2018. godine testa nije niti bilo.

Legalno možete voziti već s 15 godina, što je najmlađa dob od većine zemalja koji ne dopuštaju vožnju prije 18.

2. Katar

No, onda tu dolazi i Katar gdje legalno možete naučiti voziti već s 14 godina, što je gotovo pola desetljeća manje od svjetskog prosjeka. Cijena vozačkog ispita u Kataru je 30 funti, što je manje od polovice globalnog prosjeka od 75 funti te cestovni ispit u Kataru uključuje i teorijski i praktični dio.

3. Latvija

Europska zemlja u kojoj je najlakše naučiti voziti jest Latvija, odnosno, treća u svijetu po kojoj je najlakše sjesti za volan. Test košta 26 funti, tj. jeftinije od Meksika i Katara, ali njihova minimalna dob za vožnju je starija od 16 godina.

4. Sjedinjenje Američke Države

Dob od koje možete voziti u SAD-u je 16 (doduše, nekolicina država ima malo drugačije zakone), a kao i u svih pet najlakših zemlja za polaganje ispita, nisu potrebi sati nastave prije izlaska na ispit.

Cijena test je nešto niža od svjetskog prosjeka te iznosi 116 dolara.

5. Kanada

Kanada je treća sjevernoamerička država u prvih pet za dobivanje vozačke dozvole. Ukupna ocjena Kanade od samo 6,93 je za 0,02 iza SAD-a i to zbog neznatno više cijene testa koji je skuplji za 14 funti.

Zemlje u kojima je najteže položiti

1. Hrvatska

Upravo je naša zemlja prema ovom istraživanju završila na prvom mjestu od zemalja u kojima je najteže položiti vozački ispit. Kao razlozi su navedeni skupi i strogi uvjeti koji zahtijevaju veliku količinu učenja i praćenja kako bi se položili. Isto tako navode da je prosječan broj sati potreban za dobivanje vozačke dozvole 85 sati, a zakonska je obaveza imati te sate prije nego uopće možete pristupiti ispitu.

No, treba spomenuti kako je minimalan broj sati koje kandidati moraju proći za B kategoriju 65, tj. 30 sati teorije i 35 sati vožnje. Za svaki pad ispita potrebno je dodatno odvoziti još minimalno tri sata, što brojku od 85 koju su oni spomenuli u istraživanju, čini jako nategnutom.

Hrvati također moraju predočiti više liječničkih uvjerenja i potrošiti oko 930 funti da polože sve ispite i dobiju dozvolu.

2. Brazil

Prije nego što možete polagati cestovni ispit u Brazilu, zakonski ste obavezni sudjelovati u 60 nastave, 45 teoretskih te 15 praktičnih sati na cesti. Također, kandidati moraju proći prekomjerne liječničke preglede, kao što je psihološki test prije nego što se dopusti vožnja. Ukupni trošak svih testova je otprilike 213 funti.

3. Mađarska

Treće zemlja gdje je najteže sjesti za volan je Mađarska. Moraju položiti očni i liječnički pregled, zatim pohađati nastavu od najmanje 58 sati prije nego što mogu pristupiti testu. Ipak, oni mogu dobiti dozvolu godinu dana ranije od većine zemalja, dok su troškovi relativno niski.

4. Bahrein

Četvrta najteža zemlja za vožnju u svijetu je Bahrein gdje budućni vozači moraju položiti medicinski, teorijski i na kraju praktični ispit. Moraju imati 18 godina da počnu voziti, dok ispit stoji 361 funtu.

5. Crna Gora

Na visokom petom mjestu je Crna Gora koja ima deveti najskuplji vozački ispit s 239 funti, a povrh toga zahtijevaju liječnički i oftalmološki pregled prije testiranja, nakon čega budući vozači mogu pristupiti teoretskom radu i praktičnom vozačkom ispitu.

Zemlje u kojima je najjeftinije položiti

1. Pakistan

U Pakistanu je vozački ispit nevjerojatno jeftin, zapravo je cijena manja od 200 PKR (1,20 eura). Osim cjenovne pristupačnosti, testovi su navodno nevjerojatno laki i stoga zemlja ima visoku stopu prolaznosti.

2. Indija

Polaganje vozačkog ispita u Indiji gotovo je jednako jeftino kao i u Pakistanu. Također, test je nevjerojatno jednostavan s visokom stopom prolaznosti.

3. Vijetnam

Ispit u Vijetnamu košta samo dvije funte, a vijetnamski test sastoji se od 450 pitanja u teorijskom dijelu nakon čega slijedi kratki praktični test.

Zemlje u kojima je najskuplje položiti

1. Hrvatska

Kada je u pitanju cijena vozačkih ispita, Hrvatska je i ovdje zauzela prvo mjesto. U prosjeku Hrvati moraju platiti 824 funte više od većine zemalja.

2. Malezija

Malezijski vozački ispit je vrlo temeljit i vrlo skup, a zahtijeva od kandidata da polože teorijske i praktične ispite. Također, moraju provesti 33 sata na nastavi.

Ukupna cijena od 505 funti je 400 funti niža od Hrvatske, još uvijek je dovoljno skupa da ih svrsta na drugo mjesto.

3. Andora

Andora je treća najskuplja država u kojoj se može polagati vozački ispit s ukupnom cijenom nešto višom od 400 funti. Budući da je Andora jako mala, svi se testovi odvijaju jedan dan u tjednu u istom ispitnom centru, prenosi N1.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE