Test zimskih guma: Najbolji Continental, Goodyear i Dunlop

Gumiimpex-GRP sigurnost guma
Ilustracija

Iako nam sredinom listopada još uvijek traje bablje ljeto s iznadprosječnim jesenskim temeperaturama, valja razmišljati o zimskim gumama jer jutra su već sada hladnija, a znamo da u samo nekoliko dana može doći do snažnog zahlađenja.

Stoga, ako još uvijek dobre zimske gume nemate spremne za montiranje već trebate kupiti nove, pazite da vas zima ne uhvati nespremne.

Najviše guma “za preporuku”

Zimska je oprema obvezna od 15. studenog do 15. travnja na svim hrvatskim autocestama izuzev A1 od Maslenice do Ploča i Istarskog ipsilona te na svim kontinentalnim državnim cestama bez obzira na vremenske prilike. Dakako, bez obzira na vrstu ceste i datum, zimska je oprema obvezna na svim cestama za vrijeme zimskih uvjeta, a pod tim se podrazumijeva kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Vozači koji se na ovo ogluše riskiraju kaznu od 700 kuna.

Dobar putokaz pri izboru guma daje već tradicionalan test europskih autoklubova u čijem provođenju sudjeluju njemački ADAC, austrijski OAMTC, kao i naš HAK. U ovogodišnjem testu isprobani su i ocijenjeni pneumatici u dvije vrlo tražene dimenzije: 175/65 14, koje se koriste na automobilima B segmenta poput Opel Corse ili Toyote Yaris, te 205/55 16, na kojima se voze kompakti poput VW Golfa ili Mazde3. Kriteriji su standardni: vožnja na suhoj cesti, mokroj cesti, snijegu, ledu, razina buke, utjecaj na potrošnju goriva i nosivost. U manjoj dimenziji gradskih automobila najbolje su se pokazale Continental WinterContact TS860 i Dunlop Winter Response 2, koje su ocijenjene s četiri zvjezdice, odnosno ocjenom “vrlo preporučljivo”.

Najveći dio testiranih pneumatika dobio je ocjenu “preporučuje se”, dok je guma Semperit Master-Grip 2 zbog nešto lošijeg rezultata na suhoj cesti ocjenjena s “djelomično se preporučuje”. Tajvanska guma Nankang Snow SV-3 zbog lošeg rezultata na mokrom i na snijegu nije prošla i “ne preporučuje se”.

Pad zbog vožnje na mokrom

U većoj testiranoj dimenziji 205/55 16 s “četvorkom” odnosno kao vrlo preporučljive ocijenjene su tri gume – Continental WinterContact TS860, Goodyear UltraGrip 9 i Dunlop Winter Sport 5. Opet je najveći broj pneumatika dobio srednju ocjenu “preporučuje se”, a tu se ubrajaju poznati proizvođači poput Michelina i Bridgestonea. Stepenicu niže – i to opet zbog rezultata na suhoj cesti – je Semperit, a zbog slabe ocjene na mokroj cesti na testu je pala guma Laufenn I FIT LW31, branda koji spada pod Hankook grupu, a gume proizvode u Indoneziji.

Ostavi komentar