Test ljetnih guma: Ovo su najbolje, ali i manje dobre ljetne gume

ADAC-ov test ljetnih guma 2018 2

Prije kupnje novih ljetnih guma svakako pročitajte ADAC-ov test u kojem je testirano ukupno 30 modela guma.

ADAC-ovi stručnjaci testirali su ljetne gume u raznim uvjetima, a ukupna ocjena podijeljena je u pet kategorija: test na suhom terenu (20%), test na mokrom terenu (40%), buka (10%), potrošnja goriva (10%) te trošenje gume (20%).

Test ljetnih guma 205/55 R 16 V

Iz oznake testiranih guma iščitavamo kako su gume širine 205 mm, visina gume iznosi 55 posto od širine, radi se o radijalnim gumama, a promjer gume je 16 inča (ili cola), dok oznaka V označava indeks maksimalne brzine vožnje (u ovom slučaju 240 km/h). Testirana dimenzija najčešće se nalazi na kompaktnim automobila poput Volkswagena Golf.

Michelinova guma Primacy 3 najskuplja je od svih testiranih guma, cijena joj se kreće oko 100 eura, dok je najjeftinija guma Infinity Ecosis​2​ s cijenom od oko 60 eura. Vrh liste čine još dva poznat(ij)a proizvođača guma – Bridgestone, Continental. Pobjednička guma Michelin Primacy 3 najmanje se troši, pokazuju rezultati testiranja, a dobra je i po pitanju testa na suhoj i mokroj podlozi te po potrošnji goriva, dok je zadovoljavajuću ocjenu dobila za buku. Ako tražite najnižu cijenu za ljetnu gumu iz popisa testiranih, onda je to spomenuta Infinity Ecosis​2​ – pokazala se dobrom po pitanju potrošnje goriva, dok je u ostala četiri segmenta ocjenjivana dobila samo zadovoljavajuću ocjenu. Pogledajte kompletnu listu nakon testiranja ljetnih guma u dimenziji 205/55 R 16 V – šest guma dobilo je ocjenu dobar, osam njih zadovoljava, dok dvije gume imaju prolaznu ocjenu dovoljan.

Niti jedna guma nije dobila ocjenu vrlo dobar, ali niti ocjenu manjkavosti koja se inače ne preporučuju za kupnju (u zagradi je orijentacijska cijena za gume):

Ocjena dobar:

Michelin Primacy 3 (97 eura)

Bridgestone Turanza T001 Evo (85 eura)

Continental ContiPremiumContact 5 (89 eura)

Firestone Roadhawk (71 eura)

Hankook Ventus Prime 3 K125 (74 eura)

Semperit Speed-Life 2 (73 eura)

Michelin Primacy 3

Zadovoljavajuća ocjena:

ESA+Tecar Spirit 5 HP (61 eura)

Kumho Ecsta HS51 (66 eura)

Pirelli Cinturato P7 Blue (90 eura)

Fulda EcoControl HP (72 eura)

Giti Premium H1 (61 eura)

Goodyear EfficientGrip Performance (83 eura)

Nexen N´blue HD Plus (65 eura)

Cooper Zeon CS8 (72 eura)

Ocjena dovoljan:

Infinity Ecosis​2​ (59 eura)

Vredestein Sportrac 5​2​ (78 eura)

Test ljetnih guma 175/65 R14 T

14 modela guma u nešto manjoj dimenziji namijenjenoj manjim gradskim automobilima poput Ford Fieste nakon testiranja pokazalo je kako najskuplja guma ne znači i automatski najbolji odabir. Barem u ovoj dimenziji ljetnih guma. Isto tako, niti poznati brand ne jamči da ćete imati najbolje gume na svojem vozilu.

Najskuplje gume Pirelli i Continental na kraju testiranja završile su tek u sredini liste, dok prva dva najbolja modela spadaju među povoljnije što se tiče cijene. Slovo T u oznaci gume odnosi se na najveću brzinu koju guma može podnijeti od 190 km/h. Samo su dvije gume odnijele ocjenu dobar (niti jedna vrlo dobar) – Falken Sincera SN832 Ecorun pokazala se u četiri kategorije ocjenjivanja dobrom, dok je ocjenu dovoljan dobila za buku u vožnji. Drugi model s vrha je Semperit Comfort-Life 2, a za buku je guma dobila zadovoljavajuću ocjenu. Posljednja na listi je Sava Perfecta, ali nije baš opravdala svoj naziv – dobrom se pokazala na suhom terenu, ne baš i na mokrom, bučna je u vožnji, dok je za potrošnju goriva i trošenje same gume dobila dobre ocjene.

Ocjena dobar:

Falken Sincera SN832 Ecorun (51 eura)

Semperit Comfort-Life 2 (52 eura)

Falken Sincera SN832 Ecorun

Zadovoljavajuća ocjena:

Dunlop Street Response 2 (62 eura)

Kleber Dynaxer HP3 (57 eura)

Vredestein T-trac 2 (54 eura)

Apollo Amazer 4G Eco (49 eura)

Pirelli Cinturato P1 Verde (64 eura)

Pneumant Summer ST2 (55 eura)

Continental ContiPremiumContact 5 (64 eura)

Goodyear EfficientGrip Compact (61 eura)

Fulda EcoControl (50 eura)

Firestone Multihawk 2 (51 eura)

Maxxis Mecotra 3 ​2​ (51 eura)

Ocjena dovoljan:

Sava Perfecta (48 eura)

Autor: Krunoslav Ćosić

Ostavi komentar