Spačeki iz cijelog svijeta preplavili Samobor

23. svjetski susret Spačeka

U Samoboru se ovih dana održava 23. svjetski susret Spačeka, koji traje od 30. srpnja do 4. kolovoza u organizaciji Hrvatskog 2CV Citroёn Kluba. Šareno društvo stiglo je iz cijelog svijeta u Spačekima, Dyanama, DS-ovima, Ami 8 i Ami 6 i drugim odltimer modelima Citroёna što originalnim što prerađenim i napulino ledinu pokraj Samobora. Jedinstvenu sliku koju su stvorili zaista je šteta propustiti.

23rd 2CV World Meeting SamoborIz press centra 2CV Citroёn Kluba su se s pravom pohvalili da je ovaj Susret Spačeka i prije nego li je započeo nadmašio sva očekivanja. U Kamp zonu do utorka je pristiglo oko 3.500 Citroen vozila i procjenjuje se oko 10.000 spačekista sa svih strana svijeta, a prema najavama novi sudionici stizat će i dalje. Osim toga, iskusni sudionici koji su već bili na više svjetskih susreta Spačeka pohvaljuju organizaciju i ambijent u Samoboru.

Naime vežini njih je putovanje počelo već prošli tjedan, jer iz Nizozemske, Francuske, Njemačke, Austrije, Poljske, Ukrajine… trebalo im je nekolik dana da stignu do Samobora. Mnogi od njih za sobom vuku i prilagođene kamperice ili male prikolice, a idu i cijele obitelji. kako je  mahom riječ o automobilima s motorima snage do 30-tak konja sa zračnim hlađenjem, česta stajanja su ukalkulirana u rutu.

23rd 2CV World Meeting Samobor
Popravci i nadogradnje odvijaju se neprestano, a majstori oko ovog vozila međusobno su pričali na najmanje četiri jezika

Prvog dana otvoren je Muzeja 100 godina Citroёna u kojemu se predstavljaju najvažniji modeli ove marke automobila kroz povijest. Izloženo je 16 starih modela i 5 modela Citroena iz najnovije ponude, koji se u Programskoj zoni mogu razgledati do kraja 23. svjetskog susreta Spačeka.

23rd 2CV World Meeting Samobor
Jasmina Pecotić i Goran Skrbin prilikom otvaranja Muzeja 100 godina Citroёna

Na otvaranju je nazočne pozdravila voditeljica komunikacija Citroën Hrvatska Jasmina Pecotić, uz kratko prisjećanje na uspješnu priču o 100 godina marke Citroën, koju je 1919. godine pokrenuo André Citroën,  osnivač tvrtke lansiranjem svog prvog modela Type A, prvog vozila masovne serijske proizvodnje u Europi. To označava i proslavu 100 godina dizajna, kreativnosti i udobnosti, komunikacije i svega onoga što je André Citroën utkao u svoju viziju. Jasmina Pecotić istakla je i da su ponosni što je Citroën marka s najviše kolekcionara u svijetu, posebice zahvaljujući Spačeku, a u Hrvatskoj najviše Spačeka ima upravo u Samoboru.

Muzej je rezultat 20-godišnje suradnje Hrvatskog i Slovenskog 2CV Citroen kluba, rekao je predsjednik hrvatskog kluba Goran Skrbin zahvalivši slovenskom kolegi Alešu Krajnčanu i svima koji su za ovu izložbu ustupili svoje automobile, proizvedene mahom u TOMOS-u u Sloveniji, kao i Jasmini Pecotićiz Citroena -.automobili Import.

23rd 2CV World Meeting SamoborIz današnjeg programa treba izdvojiti poslijepodnevni defile stotinjak 2CV vozila ulicama Samobora, uz snimanje zajedničke „Fotografije za povijest“ na Samoborskom sajmištu u 15 sati.

23rd 2CV World Meeting Samobor
Ovaj ponosni i susretnljivi Francuz pozirao je uz svojeg Ami 6 iz 1963. kojeg je sam obnovio iz krntije korodiranih pragova i vrata u oldtimer ljepotana. O tome ima i cijelu foto-knjižicu

Također, u 20 sati na pozornici Programske zone bit će svečano otvaranje 23. svjetskog susreta Spačeka, na kojem očekujemo predstavnike Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Zagrebačke županije i Grada Samobora, koji su dali potporu ovoj manifestaciji. Po završetku ceremonije otvaranja, zabava uz hrvatski Band Karizma potrajat će do ranih jutarnjih sati.

23. svjetski susret Spačeka
Ulaznica za 23rd 2CV World Meeting 2019 Samobor, stoji 30 kn

Ukoliko ste do sada propustili posjetiti Samobor, ovaj ljupki gradić u blizini Zagreba, ovo je doista jedinstvena prilika i razlog da ga posjetite.

Za razgledanje kampa s automobilima, gdje će te biti dobrodošli, plaća se ulaznica od 30 kuna. No vjerujte nam vidjeti 23. svjetski susret Spačeka isplati se platiti svaku lipu!

23rd 2CV World Meeting Samobor
Ajkula, žaba ili popularni Citroen DS, ovdje je stigao iz Nizozemske nakon trodnevne vožnje
23rd 2CV World Meeting Samobor
Ovaj prerađeni model mogao bi se zvati Spaček Smart
23. svjetski susret Spačeka Samobor 2019
Ova djeca cvijeća nisu Francuzi, već naši Zagorci
23. svjetski susret Spačeka Samobor 2019
Očito netko voli i Spačeke i Harlije
Citroen Ami 8
Prekrasan primjerak Citroena Ami 8
23. svjetski susret Spačeka Samobor 2019
Brojni Spačeki vukli su male kamp prikolice, obično stilizirane u istom dizajnu kao i automobil
23. svjetski susret Spačeka Samobor 2019
Pravi je gušt gledati vlasnike kako s ljubavlju naštimavaju svoje ljubimce
23. svjetski susret Spačeka Samobor 2019
Čini se da je imati Spačeka stil života, a vlasnici su opušteni i spremni na druženje

 

Ostavi komentar