18.3 C
Čakovec
Četvrtak, 14 rujna, 2023

Serviseri iz AMC Međimurje: Kako pripremiti automobil za zimske uvjete?

Kako nas zima ne bi iznenadila kao što to obično biva, dobro je već sad napraviti pripreme na vozilu

Pred vozačima i automobilima najzahtjevniji je dio godine zbog vremenskih uvjeta, pa u skladu s time treba pripremiti auto. Evo na što trebate pripaziti:

Zamijenite i balansirajte gume!

Iako zima kalendarski započinje 21. prosinca, već u studenom dani su sve hladniji. Po zakonu, od 15. studenog obvezne su zimske gume ili one ljetne s minimalno četirima milimetrima profila s lancima za snijeg u prtljažniku. Lanci se moraju postaviti na auto kad je na kolniku ugažen snijeg, no svima koji vode računa o sigurnosti, svakako se preporučuje korištenje zimskim gumama. Svoje gume možete ostaviti i u hotelu za gume. Balansiranje je u teoriji jedan od procesa sezonske promjene guma i u praksi ima ogromno značenje za sigurnost i udobnost u vožnji. Neuravnoteženi kotači oslabljuju kočenje i upravljanje, a to uzrokuje vibracije koje osjećate na volanu.

Napravite optiku kotača!

Istrošenost i deformacija elemenata ovjesa opasna je za vašu sigurnost na cesti. Deformacija elemenata ovjesa uzrokuje zanošenje automobila u jednu stranu, proklizavanje automobila u zavojima i povećava zaustavni put tijekom kočenja na cesti. Sve to može dovesti do prometne nesreće. Osim toga, gume se nepravilno i znatnije troše, smanjuje im se vijek trajanja, smanjuju im se performanse, a trošite i više goriva.

Obavezno napunite tekućinu za hlađenje!

Za vrijeme zimskih mjeseci jako je važno kontrolirati razinu tekućine za hlađenje jer, osim što ta tekućina sprječava pregrijavanja, ona jednako tako sprječava smrzavanje. Bez odgovarajućeg antifriza već i najmanji minusi mogu ozbiljno naštetiti motoru i izazvati skupa oštećenja. Zamijenite i ljetnu tekućinu za pranje stakla zimskom, kako bi se izbjegla mogućnost njenog smrzavanja. To je važno jer se smrznuta tekućina širi i razorno djeluje na sitne mlaznice i cijeli sustav dovoda tekućine do stakla.

Provjerite akumulator i kablove za paljenje motora!

Da bi se auto lakše pokretao, treba provjeriti ispravnost akumulatora i po potrebi ga nadopuniti ili zamijeniti novim. U slučaju da vam se akumulator nenadano isprazni, uvijek pri ruci imajte kablove za paljenje, pogotovo s obzirom na to da akumulatori općenito slabo podnose hladnoću.

Obvezno provjerite tlak u gumama!

Kako temperatura pada, tako se smanjuje i pritisak u gumama zbog čega za vrijeme zimskih temperatura morate redovito provjeravati tlak u gumama.

Pazite na preglednost i stakla! 

Zimskom tekućinom za vjetrobranska stakla nadopunite tekućinu za pranje stakla jer ćete tako spriječiti zamrzavanje. Uvijek u automobilu držite i strugač leda i snijega kako biste mogli očistiti auto u svakom trenutku. Provjerite i svoje metlice brisača i po potrebi ih zamijenite.

Provjerite signalizaciju na vozilu!

Provjera rada obavlja se paljenjem svjetala redom bez gašenja prethodno upaljenih (kratko/dugo, maglenke, svi pokazivači smjera, kočiono i svjetlo za vožnju unatrag). Osim provjere rada svjetla, trebalo bi obratiti pozornost i na intenzitet. Zamućenost leća i sjenila ili oštećenja reflektivnih površina umanjuju efikasnost svjetla, a time i vidljivost. Svjetla moraju svijetliti konstantno i jednakim intenzitetom, a treperenje može upućivati na probleme s električnom instalacijom.

AMC MEĐIMURJE ovlašteni je servis za marke vozila Ford, Volkswagen, Hyundai i Fiat. U ponudi imaju i dodatnu opremu za te marke vozila, npr. krovne nosače, krovne nosače skija, tepihe, kadice prtljažnika, metlice brisača, akumulatore, gume zimske i ljetne (svih dimenzija i proizvođača). U servisu možete odraditi i zamjenu guma ili kotača i balansiranje, provjeru stanja, profila i tlaka u gumama, a gume možete ostaviti na čuvanju u hotelu guma. Za redovne servise imamo razne akcije, a posebno je zanimljiva akcija kod Volkswagena za vozila starija od 4 godine, u kojoj možete napraviti pregled vozila u 18 točaka, a za samo 1 kunu!

Rezervirate svoj termin na adresi Športska ul. 8 u Čakovcu, na telefon: 040/328-750 ili na e-adresu [email protected].

Dezinfekcija klime i vozila uništava plijesan, bakterije i neugodne mirise, a posebno se preporučuje alergičarima. Trebala bi se napraviti barem jednom godišnje, može i kod redovnog servisa, s time da se tada preporučuje i izmjena filtera peludi (kabine).

Postupak traje svega pola sata.

Što se tiče redovnih servisa, imamo razne akcije, a posebno je zanimljiva akcija kod Volkswagena za vozila starija od 4 godine, u kojoj možete napraviti pregled vozila u 18 točaka, a sve to za samo 1 kunu!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE