Savjeti iz Gumiimpexa: Kako provjeriti valjanost guma?

gumiimpex

1. Provjerite dubinu profila gume

Više dezena znači bolje prianjanje na mokroj cesti.  Provjerite svoj dubina profila redovito pomoću ugrađenog indikatora istrošenosti na gumi. Očitanje istrošenosti je vrlo jednostavno – kako se guma troši, tako će se mostovi spojiti s kanalom,  te biti u istoj razini. Postoji još jedna mogućnost provjere, to je test s kovanicom. Test pomoću kovanice izvodi se preko pokazivača dubine profila, smještenog u najdubljim utorima profila. Kovanicu od 10 lipa stavite u kanal, na mjestu gdje je guma najdeblja. Kanal mora prekrivati rub kovanice. Sve ispod toga znači kako je vrijeme za promjenu guma. Indeks istrošenosti u Hrvatskoj za ljetne putničke gume je 1,6 mm.

Preporuka: Provjerite svoj dubina profila:

  • na sve četiri gume
  • na svakom glavnom utoru gume
  • na dvije točke duž utora

2. Provjerite tlak u gumama

Obavezno provjerite tlak najmanje jednom mjesečno. Čuvajte gume ispravno napumpane tijekom cijele godine. Pronađite ispravni pritisak guma za vaše vozilo u svom priručniku.

Preporuka: Provjeravajte tlak u gumama:

  • kada su gume hladne
  • prije dugih putovanja
  • prilikom prijevoza teških tereta

3. Provjerite oštećenje ili nepravilno trošenje na gumi

Pazite na svoje gume i one će paziti na Vas. Gume se s vremenom oštećuju što može bitno umanjiti njihova svojstva. Automobili koji se uglavnom koriste u gradskoj vožnji posebno su osjetljivi. Ovdje se ponajprije misli na penjanje na rubnike, što mnogi vozači prakticiraju posve nepravilno, odnosno štetno za gume. Na vanjskom rubu gume treba pogledati ima li vidljivih oštećenja, poput otkinutih dijelova (veličine kovanice) ili pukotina koje se s vremenom mogu širiti i produbljivati.

Nadalje, treba provjeriti i gaznu površinu gume. Često se u gumu zabiju čavli ili slični „opasni“ predmeti. Isti mogu stajati u gumi neko vrijeme, a da ne ukazuju na anomalije. Ako niste sigurni kako bi neko oštećenje moglo utjecati na gumu, pitajte stručnjaka!

Preporuka: Provjeravajte redovito ima li oštećenja ili nepravilnog trošenja:

  • na sve četiri gume
  • s obje strane gume
  • na naplatku (koji može oštetiti vaše gume)

Vulkanizerski servis Gumiimpex-GRP d.d.

Pavleka Miškine 64 c, Varaždin

Radno vrijeme:

Pon – pet 7-19 h

Sub 7-13 h

Ostavi komentar