Kada staviti ljetne gume?

gumiimpex gume

Pravilnim odabirom guma, uz pomoć stručnjaka u vulkanizerskom servisu, povećava se sigurnost u prometu ali i produžuje vijek trajanja guma.

Ljetne gume stvorene su kako bi bile otpornije na više temperature. Zato je konstrukcija tvrđa, ojačana na bokovima gume radi stabilnosti u zavojima i općenito veće koncentracije sintetskih materijala u odnosu na prirodnu gumu.

Ljeti, osim što su temperature zraka više, radna temperatura gume je viša. Radna temperatura rezultat je većih brzina (logično zbog lijepog vremena, vidljivosti, suhog kolnika itd.) i veće dodirne površine s kolnikom. Minimalna temperatura zraka ispod koje se ljetne gume prestaju koristiti i mijenjaju s adekvatnim zimskim auto gumama, iznosi 7 stupnjeva Celzijevih.

Kako bi odabrali najbolje auto gume za vaš automobil, pri posjetu specijaliziranom dućanu za prodaju auto guma zamolite prodavača da vam pomogne pri odabiru ili sami potražite odgovarajuće auto gume ako imate točne dimenzije. Preširoke gume pružaju veći otpor kotrljanja, osobito u zavojima, što smanjuje sigurnosna svojstva u vožnji a povećava i potrošnju goriva.

Kad je riječ o dimenzijama gume, treba ostati pri tvornički određenim mjerama, dok o marki i modelu svatko može razmisliti zavisno o stilu vožnje i vrsti prometnica kojima se najviše kreće. Kada se odlučite za model auto guma, kupite sve 4 ljetne auto gume. Ako imate kombinaciju dvije ljetne i dvije zimske gume, time dobivate samo djelomično upravljiv automobil u ljetnim uvjetima.

Zato je puno bolje uložiti u početku malo više novaca u kupnju svih četiriju ljetnih auto guma radi potpunije sigurnosti i užitka vožnje, ali nakon par sezona ćete napokon shvatiti da kupnjom ljetnih auto guma niste u minusu već ste financijski na nuli jer se vaše zimske gume koje ne koristite preko ljeta neće potrošiti već traju dvostruko dulje, dok je sigurnosni faktor neusporedivo veći.

Zakonska odredba definira kako je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Dakle, budite odgovorni i prilagodite vaše vozilo uvjetima na cesti, odnosno kada ste sigurni da temperature ukazuju na potrebu za ljetnim gumama,ako se vozite po cestama koje ulaze u zimske dionice, onda ne mijenjate gume prije 15. travnja.

Informirajte se o ponudi ljetnih guma za vaše vozilo u:

Web trgovina: www.gumiimpex.com

Vulkanizerski servis Varaždin, P. Miškine 64c, tel: 042 404 533

Vulkanizerski servis Zagreb, Slavonska avenija 26/5, tel: 01 2452 944

 

Ostavi komentar