Istraživanje pokazalo: U Hrvatskoj je najteže na svijetu dobiti vozačku dozvolu

Photo by Will Truettner on Unsplash

Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje da se vozačka dozvola najteže na svijetu dobiva upravo u Hrvatskoj.

U istraživanju koje je proveo Zutobi, utvrđena je lista država s obzirom na težinu odnosno lakoću dobivanja vozačke dozvole. Kriterij se temeljio na potrebnom broju sati teorije i vožnje, troškovima ispita, dobi u kojoj se smije pristupiti ispitu te ostalim potrebnim potvrdama.

Najteže polaganje vozačkog ispita je u Hrvatskoj

Na prvom mjestu po zahtjevnosti stjecanja vozačke dozvole s rezultatom 1,96 od 10 je upravo Hrvatska. Naime, naša država nalazi se na prvom mjestu zbog visine troškova te strogoće ispita. Istraživanje pokazuje kako se u autoškoli provodi velik broj sati (oko 85), traže dodatna medicinska odobrenja, dok okvirni trošak dobivanja vozačke dozvole iznosi 8000 kuna.

Na drugom mjestu po težini nalazi se Brazil s rezultatom 3,21 od 10. Građani u Brazilu imaju obaveznih 60 sati škole te više medicinskih pregleda, dok troškovi dobivanja vozačke dozvole prosječno iznose oko 1900 kuna. Treća zemlja po težini polaganja ispita je Mađarska (3,59), četvrta Bahrein (3,62) dok je peta Crna Gora (3,79).

Države u kojima je najlakše dobiti vozačku dozvolu

Meksiko (9,48 od 10) je zemlja u kojoj je najlakše dobiti vozačku dozvolu, pokazuje istraživanje gdje je većinom dovoljna samo teorija bez praktičnog dijela ispita. Naime, do 2018. čak nije bilo ni testa. U Meksiku se može legalno voziti već s 15 godina.

Nakon Meksika slijede Katar, Latvija, SAD i Kanada.

Ostavi komentar