Izgledaju li vaše zimske gume ćelavo, istrošeno ili su stare? Ako je odgovor da, vrijeme je da razmislite o kupnji novih guma. Ovaj praktičan vodič jasno prikazuje sve što trebate znati da donesete najbolju odluku za sebe i svoj automobil.

Kada je pravi trenutak za zamjenu guma

Kada je u pitanju *zamjena guma*, postoje trenuci kada je to zaista nužno zbog puknuća ili oštećenja. Naravno, u tom slučaju zamjenu treba izvršiti čim prije kako ne biste ugrozili svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu. Osim kada je to neizbježno, optimalan trenutak za zamjenu guma je kada se oni jednostavno potroše. *Nove gume *nikada ne ostaju nove dugo vremena i gazeći sloj gume troši se korištenjem. Gazeći sloj morate redovno provjeravati kako biste saznali je li unutar zakonskog ograničenja od 1,6 mm. Ako je gumena površina u ravnini s ripnom, velika je mogućnost da ste blizu zakonskog ograničenja dubine od 1,6 mm. Umjesto toga možete provesti ispitivanje s kovanicom. Umetnite kovanicu u najplići dio gazećeg sloja. Ako vidite dno vanjskog naplatka, gumu vjerojatno treba zamijeniti.

Najbolji način da saznate je li vrijeme za zamjenu jest da vam gume provjeri vulkanizer.

Odabir najboljih pneumatika za vaše vozilo

Uzmite u obzir tip automobila koji vozite. Vozite li kompaktan automobil, SUV ili hibrid? Tip automobila koji vozite ima važnu ulogu pri odabiru. Različitim vozilima potrebni su različite gume, a važno je *kupiti prave gume,* u kontekstu sigurnosti na cesti, ali i prema vašem novčaniku. Ali, nekoliko stvari trebate razmotriti prije konačne odluke.

Dimenzija guma

Pola problema oko *kupnje guma* lako se rješava ako znate *dimenzije svojih guma.* Kada to saznate, lakše ćete suziti pretragu. Sve gume imaju nizove brojki i slova utisnute na bočnoj stijenci, a to su podaci o točnim dimenzijama i specifikacijama. Primjerice, gumas oznakom 255/55 R18 105 V na bočnoj stijenci može se tumačiti na sljedeći način:

*255*– širina pneumatika u milimetrima

*55*– omjer visine pneumatika. Omjer visine i širine presjeka. Visina/presjek = 55 %

*R*– vrsta = radijalni pneumatik

*18*– unutarnji promjer u inčima

*105*– oznaka opterećenja. Najveće dopušteno opterećenje = 925 kilograma

*V*– oznaka brzine. Najveća dopuštena brzina = 240 kilometara na sat

Pneumatici uvijek moraju odgovarati najvećoj dopuštenoj brzini vozila. Ako i dalje niste sigurni u neke podatke, možete provjeriti priručnik vašeg automobila i zatražiti pomoć na nekom od prodajnih mjesta.

EU označavanje guma

Od 2012. godine gume se prodaju sa sustavom označavanja koji nalikuje onom na bijeloj tehnici. Sustav je podijeljen u tri dijela, a njegova je svrha da vam olakša odabir pri kupnji novih pneumatika.

*Potrošnja goriva* – klasifikacija ide od A do G, pri čemu je A najbolja, a G najgora ocjena. Ona određuje koliko se energije troši u vožnji. Na pneumatike otpada 20 % ukupne potrošnje goriva, a razlika između najbolje i nagore ocjene može iznositi otprilike 7,5 %.

*Držanje na mokroj cesti*– klasifikacija ide od A do G, pri čemu je A najbolja, a G najgora ocjena. Označava duljinu zaustavnog puta na mokrim cestama. Postoji razlika od otprilike 2,5 metra (m) u zaustavnom putu od 80 km/h između svake ocjene. Razlika između pneumatika s oznakom „A” i oznakom „F” može ići do 18 m.

*Buka*– klasifikacija je prikazana zvučnikom s tri zvučna vala, a odnosi se na vanjsku buku kotrljanja gume.

Ove informacije možete upotrijebiti za usporedbu cijena pneumatika. Isto tako, trebali biste zatražiti stručan savjet vašeg vulkanizera.

Tako ćete zajamčeno dobiti najbolje pneumatike za svoj automobil.

Vrste guma

Dostupne su tri različite vrste pneumatika: ljetni, zimski i cjelogodišnji.

Mjesto gdje živite i uvjeti u kojima najčešće vozite tijekom godine određuju koji su od te tri vrste pneumatika za vas najprikladniji. Ako živite u podneblju s ljetnim i zimskim godišnjim dobom, ulaganje u komplet ljetnih i *zimskih pneumatika* vjerojatno je najbolji izbor za vas.

*Ljetne gume*– izrađeni su od tvrde smjese gume i najprikladniji za tople i suhe uvjete, s temperaturama iznad sedam Celzijevih stupnjeva. Napravljeni su tako da postaju mekši pri višim temperaturama za bolje držanje ceste, veću stabilnost u zavojima i kraći zaustavni put. Omogućuju i prelazak većeg broja kilometara.

*Zimske gume*– najprikladniji su za niske temperature koje redovno padaju ispod točke smrzavanja. Imaju širi i viši sloj gume koji, zajedno s dubokim profilom gazećeg sloja, jamči bolju trakciju po snijegu, ledu te mokrim i bljuzgom prekrivenim cestama. Nose oznaku planinskog vrha s pahuljom koja označava da su prikladni za upotrebu tijekom zimskih mjeseci. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika

*Cjelogodišnje gume*– kombinirane gume za najbolje sveukupne performanse. U osnovi su to ljetne gume koji mogu podnijeti zimske temperature i hladnoću do minus pet Celzijevih stupnjeva.

Uvjeti vožnje

Ovaj odjeljak povezan je s već gore navedenim ali zaslužuje biti odvojen. Vozite li pretežito po gradu i autocestama? Vožnja gradom iziskuje gume s izvrsnom kočionom udaljenosti na suhim i mokrim cestama, vrhunskom potrošnjom goriva i dugim vijekom trajanja, što su performanse koje se mogu nositi s čestim pokretanjima i zaustavljanjima uobičajenim za vožnju gradom. S druge strane, ako vozite pretežito glavnim cestama i autocestama, vaše gume trebaju imati izvrstan zaustavni put od velike brzine na suhim i mokrim cestama. Moraju biti i udobni, stabilni te dobro držati cestu.

Neodgovarajuće gume

Zasigurno će doći trenutak kada ćete trebati odjednom zamijeniti sve četiri gume. Takva situacija može se dogoditi, primjerice, zbog puknuća ili oštećenja. I premda ćete možda doći u iskušenje kupiti *jeftine gume* koji ne odgovaraju u potpunosti specifikacijama vašeg vozila kako biste uštedjeli, to nije preporučljivo. Uvijek pokušajte voziti s istim gumama na obje osovine. Odgovarajući gume ne znači nužno isti gume iste marke, ali svakako onaj koji zadovoljava potrebe vašeg vozila. Vožnja s nepodudarajućim ili neodgovarajućim gumama može utjecati na vašu brzinu i dovesti do nekontroliranog povećanja, što negativno utječe na zaustavni put. Isto tako, utječe na razinu upravljivosti vašeg automobila i može prouzročiti njegovu nestabilnost pri velikim brzinama.

KONTAKT

Gumiimpex-GRP

P. Miškine 64c, 42000 VARAŽDIN

T: +385 42 404 500

e-mail: [email protected]

www.gumiimpex.hr

Ostavi komentar