GUMIIMPEX-GRP savjetuje: Što sve trebate znati ako kupujete gume?

gumiimpex

Izgledaju li vaše zimske gume ćelavo, istrošeno ili su stare? Ako je odgovor da, vrijeme je da razmislite o kupnji novih guma. Ovaj praktičan vodič jasno prikazuje sve što trebate znati da donesete najbolju odluku za sebe i svoj automobil.

Zimske gume najprikladnije su za niske temperature koje redovno padaju     ispod točke smrzavanja. Imaju širi i viši sloj gume koji zajedno s dubokim profilom gazećeg sloja, jamči bolju trakciju po snijegu, ledu te mokrim i bljuzgom prekrivenim cestama.
U zimskim uvjetima uporabu zimskih guma iziskuju ne samo poledica i snijeg, već prvenstveno niske temperature. Već pri temperaturi od 7ºC, a osobito na nižim temperaturama, samo su zimske gume dovoljno elastične da dobro prianjaju uz podlogu jer su napravljene od mekše gumene smjese.

Kada je pravi trenutak za zamjenu guma? 

Nove gume nikada ne ostaju nove dugo vremena i gazeći sloj gume troši se korištenjem. Gazeći sloj morate redovno provjeravati kako biste saznali je li unutar zakonskog ograničenja od 1,6 mm.

Najbolji način da saznate je li vrijeme za zamjenu jest da vam gume provjeri vulkanizer.

Dimenzija guma

Sve gume imaju nizove brojki i slova utisnute na bočnoj stijenci, a to su podaci o točnim dimenzijama i specifikacijama. Primjerice, guma s oznakom 255/55 R18 105 V na bočnoj stijenci može se tumačiti na sljedeći način:

·         *255*– širina pneumatika u milimetrima

·         *55*– omjer visine pneumatika. Omjer visine i širine presjeka. Visina/presjek = 55 %

·         *R*– vrsta = radijalni pneumatik

·         *18*– unutarnji promjer u inčima

·         *105*– oznaka opterećenja. Najveće dopušteno opterećenje = 925 kilograma

·         *V*– oznaka brzine. Najveća dopuštena brzina = 240 kilometara na sat

Pneumatici uvijek moraju odgovarati najvećoj dopuštenoj brzini vozila. Ako i dalje niste sigurni u neke podatke, možete provjeriti priručnik vašeg automobila i zatražiti pomoć na nekom od prodajnih mjesta. ****

EU označavanje guma

Od 2012. godine gume se prodaju sa sustavom označavanja koji nalikuje onom na bijeloj tehnici. Sustav je podijeljen u tri dijela, a njegova je svrha da vam olakša odabir pri kupnji novih pneumatika.

*Potrošnja goriva – klasifikacija ide od A do G, pri čemu je A najbolja, a G najgora ocjena. Ona određuje koliko se energije troši u vožnji.

*Držanje na mokroj cesti – klasifikacija ide od A do G, pri čemu je A najbolja, a G najgora ocjena. Označava duljinu zaustavnog puta na mokrim cestama.

*Buka – klasifikacija je prikazana zvučnikom s tri zvučna vala, a odnosi se na vanjsku buku kotrljanja gume.

Kako prepoznati zimsku gumu?

Na zimskim gumama naići ćete na dvije vrste simbola: slova M+S i oznaku planinskog vrha s pahuljom. Premda oznaka M+S označava da pneumatici jamče vrhunsku razinu upravljivosti po snijegu i blatu, ista nije povezana s obveznim ispitivanjima performansi i jednako je prisutna i na univerzalnim gumama. Ali zato ćete oznaku planinskog vrha s pahuljom (3PMSF) pronaći isključivo na zimskim gumama. Taj simbol znači da gume udovoljavaju svim EU regulativama za minimalne zahtjeve performansi po snijegu.

Svaki vozač treba biti svjestan da je dodirna površina između gume i ceste samo površina dlana jedne ruke. Suvremeno opremljen vulkanizerski servis GUMIIMPEX-GRP, s međunarodnom certifikacijom za organizaciju i kvalitetu usluga, tijekom cjelodnevnog radnog vremena korisnicima pruža  sve vrste vulkanizerskih usluga: demontažu i montažu guma s balansiranjem kotača, provjeru tlaka u svim pneumaticima uključujući i rezervni, popravke manjih oštećenja guma, a vozači mogu svoje gume ostaviti na uslužnom čuvanju ili ih predati na besplatno zbrinjavanje ako su dotrajale. Kod kupnje guma stručnjaci Gumiimpexa rado savjetuju vozače za dobar odabir guma koje će im pružiti najveću sigurnost i performance u vožnji. U servisu se mogu kupiti i aluminijski  ili čelični naplatci (felge) različitih tipova i dimenzija.


Gumiimpex-GRP

P. Miškine 64c, 42000 VARAŽDIN

T: +385 42 404 500

e-mail: [email protected]

 www.gumiimpex.hr

Ostavi komentar