Atraktivne hoste Međimurci obožavaju, a još više proždrljivi puževi

Hosta (lat. Hosta) je rod trajnica iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Prvi naziv joj je bio Funkia, a kasnije je dobila današnje ime u čast Nicolausa Thomasa Hosta, austrijskog botaničara.

Mnogi Međimurci u svojim dvorištima uzgajaju hoste, tzv. biljke sjene. Riječ je o vrlo atraktivnim grmićima vrlo jednostavnim za uzgoj. Izuzme li se boj s puževima i to onim, proždrljivim španjolcima.

Hosta je porijeklom iz sjeverno-istočne Azije, široko je kultivirana biljka te se uzgaja diljem svijeta. Postoji oko 40 prirodnih vrsta hoste i preko 1.000 različitih kultivara, piše vrtlarica.hr

Zeljasta je višegodišnja biljka sa širokim kopljastim ili jajolikim listovima. Boja lista kod divljih vrsta je obično zelena, a neke vrste imaju bijeli premaz s donje strane lista. Prirodne mutacije su poznate sa žuto-zelenim ili šarolikim listovima. Cvjetovi rastu na drvenastim stabljikama i ostaju tijekom cijele zime.

Boja cvijeta može biti bijela, boja lavande ili ljubičice i bez mirisa su. Postoje neke vrste koje imaju mirisne cvjetove, a zanimljivo je da se cvijet otvara navečer, a zatvara pred jutro.

Idealno mjesto za uzgoj hoste je pozicija s djelomičnom sjenom. Ako se biljka izloži izravnom suncu listovi će požutjeti. Većina vrsta ne voli izravno sunce, dok nekima uopće ne smeta i voli dobro drenirano i vlažno tlo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE