Živimo u vremenu velikih manipulacija

Zdravi razum gubi tlo po nogama, jer sve informacije kojima smo zasipani dobivaju jednaku težinu. Teško je razlučiti bitno od nebitnog, istinu od obmane. Da bismo bili relevantni morali bi biti eksperti za sva područja. A to je nemoguće, jer je sveukupno znanje čovječanstva eksplodiralo upravo radi toga što smo se pojedinačno duboko specijalizirali. Udruživanjem pojedinačnih specijalističkih znanja uspijevamo funkcionirati kao društveni organizam.

Izvan svog izvan svog specijalističkog područja okruženim smo morem neznanja, čime smo izloženi širokom prostoru manipulacija. Ne možemo dobro procijeniti što nam se nudi kao dobrobit, a što kao podvala.

Najosjetljiviji smo na pitanje osobnog zdravlje. Kada ga izgubimo nema toga što ne bismo pokušali da ga vratimo.

Kome vjerovati? U posljednje vrijeme imali smo više situacija u kojima se dovodilo u pitanje konvencionalni načini liječenja i propitkivalo efikasnost službene medicine. Čak do sada neupitne primjene kemoterapije u liječenju zloćudnih bolesti u smislu njezine učinkovitosti kemoterapija. Jedna se majka borila s liječnicima oko liječenju svog djeteta, pri čemu je intervenirala i socijalna služba.

S trona se baca i cijepljenje, ono vitaminsko, mineralni kokteli, a vitamin C stavlja se na tron kao lijek protiv svih bolesti. Ono što je zbunjuju je mlada reakcija medicinske struke kada su u pitanju njihovi kolege. Očekivao bi se jasan stav Komore u odjeljivanju kukolja od žita radi obrane vjerodostojnosti i povjerenja u struku. Ali kao da su i oni poljuljani time što je relevantno, a što nije, barem tako djeluju u očima pacijenata. Ako oni šute ili barem nisu odrješito jasni i glasni što može pacijent koji nije studirao medicinu? Internet je pacijentova medicinska enciklopedija, a titule doktora u toj prašumi informacija mamac za pacijenta da iskuša rješenja iz svojih praksi i pristupa liječenju. Onom koji se hvata za slamku svaka novost budi nadu.

Na kraju priče svi idemo prema istom ishodu. Moramo otići s ovog svijeta. I ta činjenica također u sebi nosi ogromno polje za manipulacije. Život nema reprizu i eksperiment koji se može ponoviti, pa da znamo da bi s kamilicom i C vitaminom ishod bio drugačiji od neke agresivnije terapije. Odgovornost je na pacijentu, a on pojma nema, a niti tko drugi želi preuzeti odgovornost što je to relevantno, a što nije.

Ostavi komentar