Žestoko se udara samo tamo gdje može – po običnom čovjeku!

Od jučer, četvrtka 1. kolovoza stigle su nove drakonske kazne za teže prometne prekršaje, koje se penju do tri prosječne hrvatske plaće te mogućnošću plijenjenja automobila od okorjelih prometnih recidivista.

U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je povećanje novčanih kazni do 20 tisuća kuna za počinitelje osam prekršaja koji su prepoznati kao uzročnici najtežih stradavanja u prometu.

Na tom popisu su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocestama i cestama, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga te vožnja s više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga.

Više kazne predviđene su i za vožnju prije stjecanja prava, ali i za vozače kojima je oduzeta dozvola, bilo zbog prikupljenih negativnih bodova, isključenja iz prometa ili privremenog oduzimanja vozačke.

Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se sa dosadašnjih pet do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna, no primjenjuju se i strože obligatorne mjere – zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.

Policija, pored toga može privremeno, do odluke suda oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravomoćno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije, kao najčešće utvrđenog uzroka nesreća na željezničkim prijelazima, povećava se iznos kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu, ali uvode i negativni prekršajni bodovi.

Bijeg s mjesta nesreće s poginulima ili ozlijeđenim također je ušao u krug prekršaja za koje su predviđene kazne do 20 tisuća kuna. Umjesto dosadašnje kazne od tri do sedam tisuća kuna, bjegunci će odsad plaćati kaznu od 10 do 20 tisuća kuna.

Sudionik prometne nesreće s materijalnom štetom koji ne ostavi potrebne podatke platit će kaznu do sedam tisuća kuna.

Takvim vozačima zabraniti će se vožnja na određeno vrijeme bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a dobiti će i pokoji prekršajni bod.

Vozač s 12 i mladi vozač s devet negativnih prekršajnih bodova kojima je vozačka istekla, dvije godine neće moći podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.

Vozačima s jednakim brojem negativnih bodova, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola, ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom.

Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih bodova, a još nije ni položila vozački ispit.

Negativni bodovi izricat će se i zbog niza drugih neželjenih oblika prometnog ponašanja od odbijanja postupanja po naredbi policajca, prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno do nepropisno pretjecanja i nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu..

S 500 na 1000 kuna povećavaju se i one blaže kazne, poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prijevoza djece i korištenja mobitela, što su također opasni oblici ponašanja koji su se našli na popisu „četiri ubojice u prometu“ – brzina, alkohol, pojas i mobitel.

Ima tu, još puno toga novoga, o čemu ćemo pisati i u našim narednim brojevima.

Sve ovo ranije nabrojeno podržavam, dapače, više discipline trebamo ne samo u prometu, već i u mnogim drugim segmentima našeg života. Ali kao novinar već godinama upozoravam, na ono što je zloćudni tumor ove zemlje, koju godinama unatrag uništavaju nepotizam, pogodovanje, mito i korupcija. Kradu se milijuni, ali nakon spektakla oko uhićenja i istražnog zatvora, ubrzo se procesi razvodne, a teške kazne rijetko postanu pravomoćne.

Stoga meni, kao i većini naših građana, vjerojatno uopće ne bi bile problem drakonske prometne kazne, kada bi se otkrivalo i kažnjavalo brzo i efikasno sve one koji ogreznu u teški kriminal, bez obzira tko su i što su u našem društvu. Dok toga nema, ovo je samo još jedan udar vlasti tamo gdje može udarati – na običnog čovjeka.

Ostavi komentar