Smiju li trgovci bezobrazno poskupjeti cijene sireva i salama?

Međimurskom info centru potrošača obratila se potrošačica iz Nedelišća s upitom smiju li trgovine povećavati cijene proizvoda jer su cijene nekih proizvoda (suhomesnati proizvodi, kobasice, sirevi…) bezobrazno poskupjele. Tako npr. kranjska kobasica koja je na početku pandemije bila po cijeni do 46 kn/kg, sada ima cijenu 86 kn/kg, a sir varaždinec je imao cijenu 52 kn/kg, sada ima cijenu 72 kn/kg.

Odgovor Međimurskog centra potrošača: – Cijena roba i usluga na hrvatskom tržištu imaju slobodno definiranje uz rijetke izuzetne intervencije Vlade RH, kao npr. odlukom Vlade RH se 14. 03. 2020. godine odredilo na koje proizvode se primjenjuje mjera kontrole cijena ( brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

U navedenoj odluci se sukladno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, najvišom cijenom smatra se cijena proizvoda na dan 30. siječnja 2020. godine, kad je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Kao što je razvidno na ostale proizvode pa i suhomesnate i sireve se ta odluka Vlade RH ne odnosi, pa trgovci ne krše propise ako podešavaju cijene sukladno zakonima tržišta (ponuda i potražnja).

Ovdje nemojmo zaboraviti da su potrošači „regulatori tržišta“, potrošači odlučuju gdje i što će kupovati, a to im omogućava i liberalizacija slobode kretanja. Stoga savjetujemo potrošačima da ne kupuju proizvode po nerealno visokim cijenama, jer možda ih susjedna trgovina nudi po manjim cijenama. Također postoje i domaći proizvodi naših OPG-ova.

Stoga nemojmo se ljutiti na prodavačice u trgovini, one su najmanje krive za visoke cijene, ali pamet u glavu. Nemojmo da nas vodi navika, ne nasjedajmo reklamama jer ništa nije jeftinije od kvalitetnog domaćeg proizvoda. A kad u trgovinama vodimo te proizvode da pljesnive i imaju sumnjivo boju, samo pozovimo Državni inspektorat. Mi potrošači svojim navikama i ponašanjima reguliramo cijene u trgovinama.

Ostavi komentar