10.3 C
Čakovec
Subota, 18 ožujka, 2023

Kako riješiti potrošački problem

Kupio sam televizor u jednom megacentru i nakon dva dana korištenja se pokvario, ne može se više upaliti. Koja su moja prava?

Potrošač iz Svete Marije

Nakon što ste procijenili da imate valjani prigovor (reklamaciju), potrebno je brzo djelovati, pri čemu slijedite ove korake, na taj način postoji veća vjerojatnost da ćete riješiti vaš problem na zadovoljavajući način:

  1. Čim ste utvrdili neispravnosti, prestanite koristiti proizvod. Možete izgubiti pravo vraćanja robe, ako ih koristite nakon što ste otkrili neispravnosti .
  2. Kontaktirajte trgovca koji vam je prodao proizvod. Zatražite da razgovarate s osobom koja ima ovlaštenje za rješavanje problema, kao što su vođa smjene, vlasnik ili menadžer.
  3. Nemojte kreirati “priču”, budite kratki i jasni o tome što želite postići i ono što tražite – povrat novca, zamjena, naknada ili servisiranje.
  4. Nemojte nastupati emocionalno . Budite čvrsti, pristojni, ali uporni. Ne gubite živce, nemojte podizati glas, nemojte psovati ili postati osobno uvredljiv. Pokažite poštovanje. Trgovci će izbjegavati ispuniti zahtjeve primitivnim i nerazumnim ljudima.
  5. Nemojte pretjerivati ili davati lažne izjave u vezi s proizvodom.
  6. Budite strpljivi. Dajte trgovcu ili trgovačkom društvu priliku da riješi problem .


Zapamtite, uvijek vodite evidenciju o tome s kim ste razgovarali, datum kada ste razgovarali i uložili žalbu/prigovor i što vam je trgovac rekao. Čuvajte kopije svih dokumenata koje ste slali pismenim putem .
Ako ne uspijete sami riješiti problem, obratite se Info centru potrošača (0800/42 00 ili [email protected]) ili udruzi za zaštitu potrošača čiji ste član.

Vodite računa da udruge za zaštitu potrošača nisu “AGENCIJE ZA ZAŠTITU POTROŠAČA” koje vam “MORAJU” pomoći. Udruge u pravilu po Statutu daju savjetodavnu i inu pomoć isključivo svojim članovima, pa se na vrijeme učlanite u najbližu udrugu za zaštitu potrošača, kako ne bi bilo nesporazuma kad vam zatreba pomoć.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,019FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE