Želimo uređenu državu u kojoj je ugodno živjeti

Svakom od nas teško je slušati kritike, ali upravo iz kritika možemo naučiti gdje smo pogriješili i kako napredovati. Bole nas kritike naših bližnjih. Nimalo lakše nije slušati kritike na poslu, tim više što slušajući ih imate osjećaj da ste svoj trud bacili u vjetar. Čovjek teško prihvaća da kritika nije napad na vas kao osobu, nego ukazivanje na greške koje ste učinili radeći. Samo korektiv učinjenog.

I izbori nisu ništa drugo nego korektiv građana koji  pokušaju upravljanje državnom kao brodom ispraviti kad smatraju da ide u pogrešnom pravcu.

Nakon izbora nije potrebno likovanje, a jednako tako je i besplodno optuživanje i traženje krivca “za vješanje” na poraženoj strani.

Oni koji likuju vrlo brzo se mogu naći u poziciji palca dole, a oni koji se međusobno optužuju neće izvući nikakve  pouke, niti rezultat izbora shvatiti kao korekciju pogrešnog pravca.

Predsjednički izbori za građane bili su upravo to poruka onima koji upravljaju državom da brod ide u pogrešnom pravcu. Jedini efikasni način na koji su to građani mogli pokazati je izbor između dva broja na glasačkom listiću.

Pri tome nikako ne treba smetnuti s uma 45 posto građana s pravom birača koji nisu izašli na birališta. Nisu svi oni bili lijeni, nemarni ili neodgovorni. Oni naprosto po svom mišljenju nisu imali što odabrati. I to je najveći poraz politike koja se zadnjih godina svodi na sve manju baru iz koje je moguće izvući sve manje kvalitetnih političara. To je posljedica negativne selekcije u politici.

S druge strane na birališta ne izlaze samo stranačke mašinerije i njihovi članovi. Velik dio biračkog tijela od izbora do izbora odlučuje drugačije po vlastitim modelima: kažnjava, bira manje zlo, odlučuje da nije politički zdravo sva jaja držati u istoj košari. Uz to ne biraju isto na lokalnim, parlamentarnim ili predsjedničkim izborima.

I u Hrvatskoj je demokracija malo sazrela. Birači koji su još ostali u  zemlji na ovim izborima su glasali rukama za ono što su njihovi manje strpljivi sugrađani glasali nogama. Poruka je jednaka: želimo uređenu državu u kojoj je ugodno živjeti.

Ostavi komentar