Zdrav bolesnom ne vjeruje, a ambrozija cvjeta

Kosa kao najefikasniji alat u borbi protiv ambrozije završila je u etnozbirkama, a borba protiv ambrozije pala u zaborav.

Nije nestala s koronom, koja je zasjenila mnoge stare bolesti pa i zdravstvene tegobe uzrokovane peludom ambrozije.

Sasvim je jasno da je potencijalno smrtonosni virus potisnuo probleme s a alergijom. Strah od smrtnog virusa, koji se igrao našim živcima kao u ruskom ruletu, bio jači od svih drugih bolesti.

Kako se virus povukao u ilegalu, tako su stare bolesti došle na svoje pa i tegobe izazvane ambrozijom.

Stare generacije su biljku ambroziju u Međimurju zvale partizanka jer se kao invazivna vrsta kod nas pojavila nakon Drugog svjetskog rata. Tko zna zašto su joj nadjenuli to ime, kad potječe iz Sjeverne Amerike, a k nama je došla i proširila se kontaminiranim sjemenom, možda Unrinim paketima, nakon rata. Ali kad se jednom pojavila, samo se širi i širi i muči ljude osjetljive na njezin pelud.

Parcele se već dugo u Međimurju ne obrađuju motikom, kosa nam se više ne mili. Strojno uništavanje korova nije moguće na krumpirištu, kad se krumpir približava berbi, pa ambrozija caruje. Jedini način je košnja. Otrovi joj očito ne smetaju, a ekološka sredstva za nju su sveta vodica.

Jedini neprijatelj ambrozije je kosa, a kosaca ni za lijek. A u stanju je niknuti i izrasti i na malom prorezu zemlje između pločnika usred grada, a gdje ne bi na zapuštenim parcelama.

Općine i gradovi nekad su proganjali tu biljku. Čakovec je bio poznat po tome što je u suradnji s braniteljima uklanjao ambroziju sa zapuštenih parcela. Međimurska županija je u vrijeme kad je zamjenik župana bio Marijan Vukšić (HSS) vodila velike kampanje protiv ambrozije.

A onda je ambrozija prestala biti politički isplativa i svi su ju napustili na žalost onih koji i dalje pate od njezina cvjetanja. Samo časne iznimke kao Grad Prelog i Općina Domašinec su do sada izdale upozorenje građanima i vlasnicima poljoprivrednog zemljišta da uklone ambroziju. I ostali imaju odluke o tome u svojim ladicama i ako ne ide drugačije, trebaju početi udarati po džepu, da bol osjete i zdravi pa će zapamtiti kako je alergičarima.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE