11.6 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Zbog banalne greške Laura nije upisala Akademiju

Ne prestaje se govoriti o državnoj maturi. U najnovijem slučaju radi se o Lauri Mikić kojoj je poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom. To joj je bila “fatalna” greška zbog koje joj je poništen cjelokupan ispit iz Hrvatskog jezika. Inače, ispit iz Hrvatskog jezika sastojao se od dvaju dijelova, a maturantica se greškom potpisala u drugom dijelu ispita, na esej. Da stvar bude još paradoksalnija, da djevojka uopće nije došla na drugi dio mature i da nije napisala esej, prošla bi ispit.

No, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odlučio joj je poništiti cjelokupan ispit zbog te banalne greške. Uz to nije imala pravo na žalbu ili prigovor te je jednostavno diskvalificirana zbog te svoje “pogreške”.  Zbog tog pada dijela mature sada joj je upitan i upis na fakultet, a željela je upisati Muzičku akademiju, smjer klavir. Bila je na prijemnom i da je prošla Hrvatski, upala bi na nju. Tko će sada ispraviti tu nepravdu koja joj je nanesena, tko će joj vratiti godinu koju će izgubiti  kako bi ponovno išla na maturu? Nitko, a iz Centra za vanjsko vrednovanje su izvijestili da od druge godine nitko neće položiti Hrvatski jezik ako ne piše esej.

Dakle, samo za usporedbu, ove godine je čak 1200 učenika predalo prazan list eseja, no od tog broja čak 625 učenika, unatoč tome što imaju nula bodova u tom dijelu ispita, položilo je Hrvatski jezik. A Laura koja je napisala esej, vrlo vjerojatno izvrsno, zbog svoje banalne greške  –  potpisa  –  nije prošla obvezni predmet.

Gdje je tu sada nekakva pravda? Strašno je da se u našoj državi inzistira na takvoj banalnoj proceduri i da se u takvim slučajevima “zdravorazumski” ne progleda kroz prste. Kao pijan plota drže se pravilnika.

Sve to podsjetilo me na slučaj Dragutina Hanžeka iz varaždinskog Ivanca koji je bio uhvaćen u kršenju rješenja o samoizolaciji. Morao je platiti  kaznu  od 8000 kuna jer nije bio na prijavljenoj adresi, već je otpeljal gnoj na njivu. Sam samcat, bez koga u blizini i bez kakve šanse da nekoga zarazi.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE