16.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Zašto su mladi protiv vojnog roka

Zbog straha od ruske opasnosti i napada političari  sve više zemalja u Europi raspravljaju o uvođenju obaveznog vojnog roka. Švedska koja je napokon u NATO-u i Litva već su uvele obavezni vojni rok. U Europi samo šest članica NATO-a ima obavezni vojni rok. Njemačka javnost i političari se tome protive, u Francuskoj se razmišlja o mjesec dana volontiranja u vojnim objektima, dok rasprave na tu temu traju i dalje u zemljama EU-a.

Prema istraživanjima u Hrvatskoj, doduše na malom broju ispitanika, oko 70 posto građana izjasnilo se da je dobar potez uvođenje vojnog roka. Ovdje treba reći da obavezni vojni rok u Hrvatskoj nikad nije ukinut, već samo suspendiran 2008. godine do novih okolnosti.

Čini se da su nove geopolitičke i vojne okolnosti stigle.

No drugo je vrijeme, prema analizama stručnjaka koji se bave vojnim pitanjima, mladi u Hrvatskoj bi se u slučaju uvođenja vojnog roka mogli u većem broju odlučivati za takozvani priziv savjesti, a to znači civilno služenje vojnog roka. To bi dovelo do još većeg političkog kaosa u društvu, koje se ionako gotovo ni s čim ne slaže.

Pitanje ponovnog uvođenja vojnog roka je važno, pa ga treba razmotriti sa svih strana, uz ostalo što se dobiva, a što gubi.

Najmanje nam treba uvođenje obaveznog vojnog roka i nezainteresirani mladi vojnik, time nitko ne dobiva, a društvo dugoročno gubi na moralnim vrednotama.

Hrvatska iskustva iz Domovinskog rata su pak suprotna, mladi su u velikom broju postali branitelji domovine zbog domoljublja i moralnih razloga, a ne materijalnih. No tada je Hrvatska bila napadnuta, a danas je pod kišobranom NATO-a.

Mlade generacije, a ovdje govorimo o dvadesetogodišnjacima oba spola, odnosno generaciji Z, ne žele u vojsku ne zbog nedostatka domoljublja kako neki misle, već zbog drugih razloga. Riječ je o novom pogledu na svijet koji se probija, u kojemu mladi na prvo mjesto stavljaju svoju slobodu, demokraciju i transparentnost, a ne vojsku za koju se zna da vrijedi princip subordinacije. Taj novi obzor duha mladih donijelo je sobom digitalno doba.

Drugi je razlog zašto mladi ne žele u vojsku je taj što smatraju da za to nema potrebe, nismo u ratu, znaju razmišljati.

Treći razlog zašto ne žele u vojsku je što im  je rukovanje puškom dosadno, a civilna zaštita i prva pomoć još dosadnija, oni su brza generacija. Kad bi na primjer MORH za uvođenje obaveznog vojnog roka ostvario slogan da će svaki mladi vojnik postati vrhunski vozač dronova, sigurno bi bilo više interesa.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE