Zašto su ljudi jezni?

Postoji stara međimurska riječ “jezni” koju je teško prevesti na standardni hrvatski jezik jer ne postoji jedna zamjenska riječ koja bi opisala to stanje kojim Međimurci opisuju ponašanje osoba koje su jezne. To znači ujedno biti nezadovoljan, svadljiv, narogušen, nervozan čovjek koji grize sve oko sebe. Takve je najbolje ne dirati dok ih stanje ne prođe.  Bačvu pod pritiskom treba odčepiti, a ne začepiti. U protivnom eksplodira.

Puno je faktora zašto u ljudima kuha. Dvije godine živimo u nenormalnim okolnostima bez prilika za opuštanje, a ljudima treba i igara, a ne samo kruha.

Život sveden samo na egzistencijalne funkcije i najdobronamjernijeg čovjeka izludi.

I onda je svaki razlog za iskaljivanje dobar. Nezadovoljni trenutnom političkom situacijom časte političare  uvredljivim komentarima, zlobnim izjavama, a i digitalno nepismeni s njima se svađaju preko televizora.

Tako smo se odjednom naši u zatrovanoj atmosferi gdje se rat ružnim riječima sa svih razina širi poput virusa. Postoji svojevrsno natjecanje tko će smisliti grublji, ružniji ili uvredljiviji komentar. A navijačke ekipe koje sa strane ohrabruju pljuvače da pljunu još dalje i grublje.

U Međimurju su pregrijavanju društvene klime doprinijeli izazvani izbori koje građani nisu ni tražili ni htjeli, pa su našli grešnog jarca kome upućuje sve udarce.

Eskaliralo je na postavljanju biste prvom hrvatskom predsjedniku, koju su dan nakon njezina postavljanju u Murskom Središću devastirali. Krimen u očima kritičara mu je to što je bio predsjednik HDZ-a, stranke koja je u posljednje vrijeme talentirana za zabijanje autogolova. Biser je zadnja presica o kreditnom rejtingu i rastu BDP-a. Nakon što su svi koji su to htjeli čuli u realnom vremenu u prijenosu uživo na nacionalnoj televiziji od strane premijera, županijski čelnici su to još nakon toga morali ponoviti i u svakoj županiji. Kao da ne žive u realnom svijetu i ne shvaćaju da, dok narod ne osjeti u svom džepu rast kupovne moći, statistika može govoriti što hoće o rastu BDP-a. A trenutno u novčaniku osjećamo samo poskupljenja, od benzina do špeceraja.

Ostavi komentar