8.8 C
Čakovec
Utorak, 27 veljače, 2024

Zašto je Hrvatska maćeha svojim građanima, osim podobnicima?

U bankama je pohranjeno 35 milijardi eura depozita. Kapital koji stoji i ne proizvodi novi novac onome tko ga je deponirao, jer kamata i nema. U inflaciji on zapravo gubi vrijednost. Novi ministar financija građanima nudi narodnu obveznicu po kamati od 3 posto. Pitanje glasi: imaju li građani dovoljno povjerenja u državu i koliki je rizik od takvog ulaganja?

Osnovni problem građana je nepovjerenje u institucije. Previše puta su bili  izigrani i prevareni pa sada pušu i na hladno. Banke će naravno čekati u prikrajku da vide hoće li građani ulagati u narodne obveznice. One će se ravnati prema tome i dizati kamate na štednju i na kredite.

Ministar dobro zna i mrtav hladan konstatira da su građani financijski nepismeni. Propustio je  reći da su i bezbroj puta nasamareni: starim deviznim štednjama, kreditima u švicarcima, financijskim inženjerinzima itd. Pitanje je hoće li  građani ovaj put biti preoprezni ili će ih na ulaganje navući obećane kamate?

A što je s rizikom ulaganja u narodne obveznice? O njemu mi financijski nepismeni ne znamo ništa. Donose li one i neke prinose? Ulaganje na burzi je slično ulasku u  kockarnicu. Zbog nepovjerenja u institucije i slabe financijske pismenosti građani Hrvatske vjeruju u opipljive stvari. U novac koji u svakom trenutku mogu opipati ili nekretnine.

To je ono što za sada razumiju. Jasno, ovaj ili neki drugi ministar može odlučiti uvesti porez na nekretnine. No, tome se protivi moćni nekretninski lobi kojem je sada sjekira u medu jer iznajmljuju nekretnine, a da pritom na njih ne plaćaju porez, često ni za iznajmljivanje. Najradije primaju novac od podstanara na ruku.

Država im je uz to išla na ruku tzv. subvencijama za mlade. Cijena nekretnina poletjela je zbog potražnje i u nebo, tako da su nakon kratkog vremena nekretnine mladima nedostupnije nego prije. Od sada će ih kupovati samo dobro potkoženi i još skuplje iznajmljivati mladima. Rast će  broj mladih prisiljen otići iz zemlje. No koga briga. Poduzetnici će uvesti dovoljno radnika za svoje pogone i uz to će njima napuniti prazne  nekretnine. Tako se Hrvatska pretvara u maćehu svojim građanima, osim podobnicima.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE