Zamijenimo plastiku biorazgradivim materijalima

Od iduće godine Ministarstvo zaštite okoliša novim će Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, onemogućiti stavljanje na tržište jednokratne plastične proizvode. Tako u trgovina više nećemo moći kupiti štapiće za uši, plastični pribor za jelo, tanjur, slamke, štapiće za miješanje napitaka, držače za balone, spremnike za hranu, napitke te čaše od stiropora i proizvode od oksorazgradive plastike koja se kasnije raspada u nevidljivu mikroplastiku. Rok koji je EU dala za zabranu ovih proizvoda je 3. srpnja iduće godine.

Isto tako, govorilo se i o potpunoj zabrani plastičnih vrećica, no konačna odluka vezana uz to još se uvijek nije donijela. Naše su trgovine već krenule u smanjenje vrećica od plastike. Uvedene su razgradive ekološke vrećice te papirnate vrećice koje se mogu kupiti umjesto dosadašnjih plastičnih vrećica. Na posebnim stalcima po niskim cijenama nalazi se plastični pribor za jela kako bi se prodale zadnje zalihe koje imaju u trgovinama.

Na odjelu voća i povrća pojedini trgovački  centri imaju na raspolaganju i ekološki vrećice izrađene od obnovljivih izvora. Ove biorazgradive vrećice certificirane su za odlaganja u kućna kompostišta što je i vidljivo na njihovoj deklaraciji na kojoj postoji oznaka “home”. To znači da će se vrećica na temperaturama u kućnom kompostištu i uz potrebnu vlažnost potpuno razgraditi. Baš super ideja, koja se vjerojatno i prije mogla uvesti da je za to postojala volja.

Cijela ova priča nagnula me da sama razmislim koliko dnevno koristim plastične proizvode. Od štapića za uhu, pa gableca koji dobivamo u plastičnim posudicama, kave za van, jogurta… popis na kraju dana postane poprilično velik. Kada se na kraju podvuče crta i zbroji svaki dan u tjednu, dolazim do zaključka da smo poprilično neosviješteni po pitanju korištenja plastike i biorazgradivih proizvoda. No, isto tako, u trgovinama, čast iznimkama, nema ni drugog izbora. Srećom, pa se naziru velike promjene, iako je to bilo potrebno već ranije učiniti.

Ostavi komentar