Za samo 30 godina Međimurje će izgubiti grad veličine Čakovca!

Nedostatak ljudi bit će najveći izazov koji će morati rješavati  Međimurje, ali i Hrvatska. Ruralni krajevi do ulaska u EU služili su za izvlačenje ljudskih resursa s periferije u Zagreb i druge veće centre. Dok je dotok radne snage uredno stizao vlast u metropoli, koja ne vidi dalje od  repa na Trgu bana Jelačića, nije shvaćala u čemu je problem. No s otvaranjem granica, nakon ulaska Hrvatske u EU Graz i München postali su ozbiljna konkurencija domaćoj metropoli u izvlačenju ljudskih resursa.

Jednostavno vani se zarađuje više i ne muči vas uhljebljivanje podobnika kao u domovini.

Poduzetnici u nesmiljenoj borbi za tržište nemaju vremena ni snage rješavati zadaće politike, a već bolno osjećaju nedostatak radne snage. Za sada su njihove oči uprte u obrazovni sustav. Vjeruju ako se taj sustav posloži prema potrebama gospodarstva to će im osigurati dovoljno radne snage. A neće.  

Problem je u tome da naprosto neće biti dovoljno mladih za sve. Demografska devastacija Hrvatske, svugdje izvan velikih gradova učinila je svoje. Hrvatska, pa tako i Međimurje tek će se u pravom smislu suočiti s radikalnim smanjenjem broja stanovnika u dobi od 15 do 64 godine. Prema procjenama demografa 2051. godine u Međimurju će živjeti svega 94.000 stanovnika, sa sadašnjih 112.000. Za samo 30 godina izgubit ćemo grad veličine Čakovca! Uz to u strukturi stanovnika uz sve današnje trendove prevladavat će starije stanovništvo. Ako je sada prosječna dob građana Međimurje prelazi 41 godinu, uz sve manji broj mladih u strukturi stanovnika možete zamisliti kako će tek biti za 30 godina.

U razdoblju od 30 godina stvari će se pogoršati u cijeloj državi što se tiče demografske strukture stanovništva. Prema procjenama relevantnih demografa dr. sc. Anđelka Akrapa i mag. Krešimira Ivande u Hrvatskoj će za 30 godina živjeti milijun stanovnika manje u dobi od 15 do 65 godina. Djece u dobi od rođenja do 14 godina istodobno će biti manje za 273 tisuće. Neće nam zbog toga imati tko uplaćivati za zdravstvo i mirovine. A starijih od 65 godina bit će više za 185 tisuća. Ubrzo će nedostajati radne snage za sve struke. Uslužne djelatnosti još ne vrište kao građevinari i metalci, ali više ni kod frizerke ne možete kad se sjetite, već se morate naručiti i čekati na red i do mjesec dana.

Na “knap” s radnom snagom je trgovina i ugostiteljstvo. Njegovateljice su tražene i u nas, a ne samo u inozemstvu. Međimurje će se tek sada suočiti s radikalnim promjenama u strukturi stanovništva i pomiriti se ili s useljavanjem stranaca ili potpunim odumiranjem.

Ostavi komentar