Za klimanje glavom nismo nikoga izabrali

Zahuktale su se sjednice vijeća jedna za drugom u našim općinama. Uobičajeno je to u ovo doba godine i u skladu sa zakonskim aktima, ali nije uobičajeno da sjednice pojedinih vijeća prođu u roku od pola sata. Iznenađujuće je to da na aktualcima više nema pitanja, kao što je to znalo biti ranije pa se o njima raspravljalo nadugo i naširoko. Sada smo svjedoci da vijećnici načelnicima samo klimaju glavom i potvrđuju ono što je on rekao ne usuđujući se propitati aktivnosti i odluke ili pak predložiti neke svoje nove ideje za rješenje problema koji muče mještane njihove općine.

Je li to manjak samopouzdanja tih općinskih vijećnika, nedostatna priprema za sjednicu ili nedostatak iskustva u političkom životu lokalne samouprave, tko će ga znati. No došli smo do toga da svjedočimo čak i tome da čak i oporba, bez obzira na to kakve motive u raspravama imala, često samo klima glavom. A najgori su oni koji nikad ništa ne progovore u četiri godine, koliko im traje mandat.

Svaka čast iznimkama. I ti su vijećnici uglavnom jedni te isti i uvijek postavljaju pitanja, odnosno ukazuju na ono što ne valja u njihovoj općini. U svakoj su općini većinom to jedni te isti ljudi.

Možda vijećnici zaboravljaju na to koliko je važna njihova uloga u općinskom vijeću te ih ovim putem na to podsjećam. Predlažite, propitkujte ili pohvalite jer vaša tišina i muk se ne priliče ulozi vijećnika. Slobodno ponovite gradivo s početka kada ste prisegnuli u vijeću. Uostalom, za vaš se rad u općinskom vijeću i izdvajaju novci iz općinskih proračuna. Nemojte da ti novci budu na kraju bačeni u vjetar. Učinite nešto za boljitak svog mjesta, imate priliku, a ne da kasnije kukate da se ništa nije moglo. Upravo sad je prilika za promjene.

Ostavi komentar