Vrsarski Casanova očarao je i mene

Tijekom ovog godišnjeg odmora prvi put sam posjetila Vrsar na zapadnoj obali Istre, koji se nalazi između Rovinja i Poreča uz sam ulaz u Limski kanal, i ostala oduševljena njime.

Malo je mjesto, ali ima neku svoju pozitivnu vibru, iako sam u njemu provela samo jedno poslijepodne. Možda je razlog tome i to što me je prilikom silaska s broda dočekao sladoled, i to samo po 1,50 eura.

No, osvojila me i priča kojom vežu turiste za svoje mjesto. Iako je Giacomo Casanova, poznati mletački pustolov i najpoznatiji svjetski zavodnik, za života samo dva puta posjetio Vrsar, to je bilo dovoljno da Vrsarani od toga slože lijepu turističku priču. Prema povijesnim spisima, odnosno autentičnim memoarima koje je ostavio iza sebe nakon smrti, Casanova je Vrsar posjetio 1743. i 1744. godine. Kada je prvi put posjetio Vrsar, bio je neugledan i siromašan svećenik. Na povratku u domovinu u svoje je memoare zapisao tek nekoliko kratkih crtica o mjestu koje je posjetio. O Vrsaru je pisao kao o mjestu gdje je dobro piće i iće, a naglasio je i ljepotu žena.

Ipak, sudbina je uplela svoje prste i Casanova je, putujući s mletačkog otočića Malamocca, ponovno dospio u Vrsar sljedeće godine. Tada više nije više neugledni svećenik, već samopouzdan muškarac u bogatoj i blještavoj odjeći. Ovog puta kući se vratio s brojnim dogodovštinama i jednom burnom aferom s lokalnom djevojkom, služavkom don Girolama. Je li to sve istina ili ne, ostaje svakome od nas da sam prosudi. Ono što jest bit, da su sami mještani napravili vrlo dobru pozivnicu turistima u svoje malo mjesto.

Oduševila me lijepo uređena riva, lijepe plaže, sam krajolik, niske cijene u kafićima te nekoliko stotina brodica, jedrilica, katamarana preko kojih pogled seže na brežuljak s crkvicom svetog Martina. Lijepo, mirno i opuštajuće.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE