“Volonteri” upravljaju našim općinama, a primaju novčane naknade?

U javnosti se uvijek napravi pomutnja kada se spomene riječ “volonter” u političkim krugovima, a zna se da ti “političari-volonteri” primaju naknade i to ne male, već se ti iznosi znaju popeti i do nekoliko tisuća kuna.

Volontiranjem se, prema Zakonu o volonterstvu, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, a obavljaju ih osobe bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje. Pročitavši tu definiciju sve je jasno, pravi volonter ne bi trebao primati nikakvu naknadu za svoj rad, a pogotovo ne novčanu naknadu.

Političari “volonteri” koji primaju bilo kakvu naknadi na taj način umanjuju svu onu požrtvovnost pravih volontera koji zaista volontiraju i to za nula kuna. Bilo bi puno korektnije kada bi za “njihovo volontiranje” uveli neki drugi naziv ili pojam.  Tako korišten izraz zasigurno nije fer i ispravno prema onim istinskim volonterima koji svoje slobodno vrijeme daju za potrebite u našem društvu.

Isto tako, s druge strane, da me ne biste krivo shvatili podržavam da političari dobiju naknadu za svoj rad ako ga obavljaju jako dobro i na dobrobit zajednice. Mišljenja sam da se nečiji trud i zalaganje svakako moraju nagraditi, ali ponavljam riječ je o značenju izraza.   

Svakako pozdravljam sve poteze onih koji su se, ako im to nije životna potreba, odrekli svojim općinskih i vijećničkih naknada. Na njih bi se mogli bi ugledati i neki drugi općinski djelatnici, pogotovo oni koji smatraju sebe socijalnim osvještenima te bar nekolicinu kuna usmjeriti prema onim mještanima i građanima kojima je to zaista potrebno, a kojih, nažalost, ima dosta u svakoj općini.

Ostavi komentar