Vlada dijeli, ali na tuđi račun

Rođenje djeteta je iznimni događaj. Veliko veselje. Ali i veliki trošak za svaku obitelj. Odijelca, pelenice, krevetić, kolica, hrana i bezbroj drugih sitnica koje su potrebne maloj bebi koja raste kao gljiva iz dana u dan.

Tako je fantastično zvučalo da Vlada omogućava 10.000 kuna neoporezive nagrade svakoj rodilji, ali ne na račun Vlade iz prikupljenih poreza, već na račun poslodavca.

Poznato je da najviše žena radi u tekstilnoj i obućarskoj industriji, u ugostiteljstvu, kao njegovateljice, zdravstvene djelatnice i u obrazovanju. Ovima u obrazovanju i javnom zdravstvu poslodavac je država pa ćemo vidjeti kako će se ponijeti, a ovima u tekstilnoj i obućarskoj industriji većinom je poslodavac privatni i bilo bi ravno čudo da radnice za rođenje djeteta dobiju taj iznos koji je ravan tromjesečnoj plaći.

Navodno je ta olakšica, ali u znatno manjem iznosu i do sada postojala, ali nikad nisam čula da je netko dobio taj dar. Barem ne u industrijama gdje radi najviše žena.

Vlada je ovim potezom pomalo napakostila poslodavcima koji su je lani žestoko kritizirali radi uvjeta poslovanja i poreznog opterećenja i prebacila lopticu na njihov teren.

Evo, Vlada im je omogućava rasterećenje, a sada će oni ispasti škrti ili neosjetljivi na demografsku obnovu ako ne isplate rodiljama tu naknadu. Neka radnice njih ružno gledaju, a ne ministre i premijera koji su im to omogućili, a poslodavci ne daju.

Lukavo! Bila je Vlada izdašna u davanju na tuđi račun: povećanje minimalne plaće, povećanje neoporezivih nagrada za božićnicu, sada rodiljama. Sve to je na teret poslovanja poslodavaca koji sada to mogu isplatiti, ako mogu ili ako budu htjeli.

Neki bi htjeli, ali ne mogu, a drugi bi mogli, pa neće. Nismo zaboravili da su se trudnice na najavu radosnog događaja, nagrađivale radnom knjigom, ili upozoravale da se ne upuštaju u rađanje, žele li zadržati radno mjesto.

Ali kako je masovni odljev doveo u pitanje same temelje društva i smisao postojanja države koja gubi svoj najvitalniji dio, interventnim mjerama se pokušavaju ublažiti posljedice.

Bit će zanimljivo vidjeli kojom će sljedećom mjerom Vlada kupovati popularnost i hoće li time umanjiti popularnost odlaska iz zemlje.

Ostavi komentar