Više od pol vure kuha se šalica kave?!

Priča da nam nedostaje radnika više nije ni priča, već naša svakodnevica. Osjeća se u svim porama života i susrećem se s tim problemom na svakom koraku.

No, nikad mi se do sada nije dogodilo da sam se digla iz kafića jer pol sata nisam dobila svoju naručenu kavu. I to ne negdje na moru ili nekom razvikanom gradu. Dogodilo se to u središtu Grada Čakovca. A prava sezona, sezona događanja u Gradu, još nije ni započela. Malo je reći da je terasa kafića bila onako, poluprazna ili polupuna, što dobar konobar obavi s lijevim malim prstom u suradnji s dobrim barmenom, odnosno čovjekom koji radi za šankom.

Ali tog subotnjeg prijepodneva u kafiću je bilo barem 4 ili pet klinaca, praktikanata te samo jedna starija osoba. Ne mislim tu vrijeđati nikoga, najmanje djecu koja tek uče svoj zanat i normalno je da se ne snalaze te da su spori. Svi smo mi bili takvi na praksi ili prvih dana na poslu. Više kritike bi išlo na račun vlasnika kafića koji je tu djecu uputio da praktički rade sama u recimo subotnjoj špici. Da im je barem dao još nekog iskusnijeg ne bi bilo dizanja gostiju i odlaska bez ispijanja naručene kave. Reći će mnogi da je to sasvim normalno jer nema iskusne radne snage. Da, nema je u Međimurju i Hrvatskoj jer su se rasuli po svijetu u potrazi za boljim životom. Međutim, tako ostaje manje ljudi tu kod nas, manje je radne snage, što pak znači da ni svi kafići, ovoga puta koncentriram se na njih, neće ni opstati. Briga mene što vlasnik nema djelatnike kao što ni njega nije briga imam li ja za kavu, odnosno imam li vremena čekati više od pola sata na šalicu kave, baš u njegovom kafiću.

I bit će toga sve više i više. Ako već plaćam skupu kavu jer je skupa radna snaga, onda za svoje novce želim i kvalitetnu uslugu. Ako pak ćemo ići na razumijevanje, onda to mora biti dvostrano. Slabija usluga, jeftinija kava. No, sumnjam da će koji ugostitelj pristati na to. On će radije prodati pet kava po 5 eura, nego 10 po 2,5. Vidjet ćemo do kad će to tako ići jer znam da ću teško ponovno sjesti u taj objekt.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE