Uvođenje eura kao službene hrvatske valute

Razumjeti ekonomiju, njezine zakonitosti i procese putem kojih nam ona oblikuje svakodnevni život, trebalo bi biti dio znanja svakog od nas. No, često su ti procesi suviše komplicirani i međusobno isprepleteni kako bismo ih ne samo potpuno razumjeli, već barem pokušali stvoriti pravu sliku što je za nas najbolje. Zdravi razum i logičko zaključivanje nam može pomoći, ali ako nemamo dovoljno kvalitetnih informacija i znanja, naše zaključivanje, a posljedično i donošenje odluka, neće biti ni kvalitetno ni dobro za sve nas, posebno ako se govori o većoj cjelini, poput gospodarstva cijele naše države.

Na mikroekonomskoj razini, dakle na onoj „domaćoj”, maloj, gotovo „kućanskoj”, najčešće možemo raščlaniti sve elemente na mnogo jednostavniji način sami, no kod pitanja cijelog gospodarstva za to isto su nam potrebni stručnjaci koji u svojem svakodnevnom radu i poslu neprestano barataju i proučavaju ne samo makroekonomske procese i zakonitosti, već ih i u potpunosti razumiju. I upravo njih trebamo da nam pojasne određene društveno-ekonomske zakonitosti kako bismo razumjeli što se događa s ekonomijom u svijetu, u Europskoj uniji i posljedično u našoj državi.

Jedno od trenutno važnijih pitanja hrvatske ekonomije, osim problema slabog gospodarskog rasta, gospodarskog zaostajanja naspram drugih država članica Europske unije s kojima se uspoređujemo, te loše društvene klime i iseljavanja stanovništva, je i pitanje uvođenja eura u Hrvatsku kao službene valute. Zašto se bojimo uvođenja eura i da li je naš strah opravdan? Je li uopće dobro da postoji jedinstvena valuta na razini Europske unije? Trebamo li počekati s uvođenjem eura ili ga što prije uvesti kao službenu valutu? Je li to uopće moguće, jesmo li spremni? Kakav je zapravo život u europodručju, kako ono funkcionira?

Odgovore na ova i slična pitanja može se naći u novoj knjizi Velimira Šonje „Euro u Hrvatskoj: za i protiv”, a koju će sam autor predstaviti u ponedjeljak 13. svibnja u Čakovcu u Zgradi Scheir kroz panel diskusiju. Uz Velimira Šonju, poznatog makroekonomskog analitičara, gost panel diskusije će biti i doajen hrvatske ekonomske znanosti i sveučilišni profesor Ivo Bićanić, suautor knjige Makroekonomika 1, koja pak je novija knjiga o makroekonomici ali s  posebnošću što sadrži primjere hrvatskog gospodarstva, na koji način se čitatelju lakše približavaju makroekonomske teme koje obrađuje.

Uz dva hrvatska vrhunska ekonomska stručnjaka, panel diskusiju je bilo potrebno začiniti s realnim hrvatskim međimurskim poduzetnikom koji se dokazao u svojem dugogodišnjem poslovanju i to upravo u poslovima proizvodnje i izvoza, posebno prema zemljama Europske unije. Zbog toga će jedan od panelista biti i poznati međimurski poduzetnik Franjo Sobočan, vlasnik tvrtke Sobočan-interijeri d.o.o. S druge strane, kako je upravo politika ta koja definira zakone, a putem toga i poslovne odnose i tada ekonomsko stanje cijele naše države, potrebno je čuti i mišljenje politike na tu temu. A što se tiče naše lokalne međimurske politike, nema jače političke funkcije od one koju ima župan Međimurske županije Matija Posavec, koji će također biti jedan od panelista.

Zbog ne samo visoko aktualnih tema o gospodarskom stanju Hrvatske i uvođenju eura kao valute u Hrvatsku, već i zbog samih panelista koji spadaju u sam vrh hrvatske ekonomsko-poduzetničko-političke scene, Večer ekonomije u Čakovcu, u ponedjeljak 13. svibnja s početkom u 17:30 je događaj koji se ne propušta.

Ostavi komentar