4.5 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Vadi, kume, eure!

Ovaj će vikend biti povijesan za Hrvate. Osim što za novu 2023. dobivamo novu službenu valutu euro, ulazimo u šengensku zonu i nestaju granice prema Zapadu.

Što će nam se tom novinom promijeniti u životima? Pa kao prvo, osobno sam do sada uvijek u glavi preračunavala tijekom šopinga koliko će to biti eura, a sada ćemo u glavi preračunavati koliko će to biti kuna.

Zanimljivo će biti za vidjeti koliko će nam dugo trebati da osvijestimo vrijednost novog novca i koliko taj euro ustvari vrijedi. Možda će pri tome, nama Međimurcima, biti lakše utoliko što nam je granica bila sasvim blizu te smo nerijetko odlazili u šoping u susjednu Sloveniju i Austriju. Samim time euro nam nije bio strani novac i uvijek smo njime baratali, što sitnim kovanicama, što većim novčanicama.

Na pamet mi je došlo da će se sada promijeniti i naši pokloni. Do sada smo djeci, kada bi došla, primjerice po maškarama ili za Nikolinje, darovali po 100 kuna, no sada ako damo 10 eura izgledat će malo. A ako damo 20 eura, to je možda i puno za nekoga. Isto tako, kada se išlo na vjenčanje, davale su se tisućice, a sada prelazimo na stotice eura.

Očekuju se i određeni problemi u samom početku. Pretpostavlja se da neće biti dovoljno sitnog novca pa će se vraćati kune umjesto eura. Ono što je dobro jest da kovanice kuna možete mijenjati u financijskim ustanovama naredne tri godine, a novčanice stalno. S tim da se naredne godine novac može mijenjati u svim financijskim ustanovama, a potom samo u Hrvatskoj narodnoj banci. Već sad smo ujedno i svjedoci da ne rade bankomati, a komplikacije s kartičnim plaćanjima očekuju se i u novogodišnjoj noći.

Ako budete u stisci s novcem, evo jedne ideje. Jednostavno otiđite u Sloveniju i s tamošnjih bankomata podignite eure. To je i jedan od malih, praktičnih razloga zašto smo prihvatili euro kao službenu valutu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE