Uspjeh Zelenih i požar u Totovcu su i te kako povezani

Kakve veze ima uspjeh Zelenih na EU parlamentu s požarom u Totovcu. Naizgled nikakve, jer nisu mali Zeleni zapalili plastiku na Totovcu.

Uspjeh Zelenih u EU parlamentu samo podcrtava razliku između građana razvijenih i nerazvijenih članica Europske unije. Dok se istok bori s egzistencijalnim problemima i korupcijom, zapadni građani se bave kvalitetom života.

Mi, istočnjaci, s mukom spajamo kraj s krajem. Hoćemo li imati dovoljno novaca da cijeli mjesec imamo što staviti na stol, a zapadnjaci kakva je kvaliteta onoga što će stavljati na stol. Zato političke opcije Zelenih kod nas ne bi prošle izborni prag.

Požar u Totovcu je iznio na vidjelo da u našoj zemlji ni u pravilnicima nemamo mjerenje svih parametara koji zagađuju, vodu, zrak i tlo, pa ih ni ne mjerimo. Kad ne mjerimo, kako ćemo znati razinu zagađenja? Dakle, mi ne znamo koliko smo zagađeni i to ne samo prouzročeno ovim zadnjim požarom plastike, nego ni ostalim zagađivačima koji dospijevaju u tlo i vodu, a sadrže kancerogene tvari.

Do sada građanima kao potrošačima na pamet nije palo da se zapitaju u kakvoj nam ambalaži proizvođači prodaju svoje proizvode i koliko nam kao otpad štete za zdravlje. Lakomisleno prepuštamo da nam u njima serviraju namirnice, nekritički prihvaćajući serviranu ambalažu kojom trujemo sami sebe.

Upotrebom sredstava za suzbijanje korova koji sadrže kancerogene tvari također trujemo sami sebe. Razmislite o tome kad ćete sljedeći put posegnete za špricom da ubijete svaku travku koja se probila između betonskih opločnika u vašem dvorištu. Na njima se možda igraju vaša djeca ili unuci, a vi ste svojom rukom prosuli kancerogene tvari na podlogu na koju će oni pasti, sjesti ili je dirati rukama pa potom unijeti u usta.

Odgovorni za zaštitu okoliša ne znaju kamo u Hrvatskoj s nerazgradivom plastikom, osim što građani trebaju plaćati njezino micanje s jednog mjesta na drugo. Zašto umjesto toga ne ograniče njezinu upotrebu i ne obvežu proizvođače da brinu gdje će završiti ambalaža koja je nerazgradivi otpad. Zeleni na zapadu o tome brinu i zbog toga imaju uspjeh kod građana, koji razumiju da je to ključno pitanje njihovog zdravlja i kvalitete života.

Ostavi komentar