Uređenje vrtića ili groblja, pitanje je sad!

Rezultati popisa stanovništva još nisu gotovi, ali po svim procjenama bit će nas manje od četiri milijuna, s tzv. obrnutom piramidom, velikim brojem starog, a malim brojem mladog stanovništva sa svima već poznatim posljedicama za društvo.

Zgrade vrtića već se prenamjenjuju u staračke domove, to je stvarnost. U Šenkovcu je već jedan bivši privatni vrtić zatvoren, da bi u istoj zgradi niknuo dom za starije.

Koliko je dogorjelo do noktiju, najvidljivije je u malim sredinama odakle mladi najviše iseljavaju, a ostaju stariji. Da bi život u malim sredinama opstao, potrebna je dobra prometna povezanost s većim centrima radi odlaska na posao i kvalitetna podrška roditeljima s malom djecom: jaslice, vrtići, škola, zdravstvene usluge na dohvat ruke.

S time se suočio i Vratišinec. Imaju vrtić, ali nemaju jaslice, pa roditeljima vrtićka usluga od treće godine djetetova života malo znači, jer je trebaju od prve godine. Na izbor im je  zbrinjavanje djeteta u vrtiću izvan općine ili osnivanje obitelji tamo gdje mlada obitelj ima sve to na raspolaganju.

Dakle, već u startu ako nisu osigurani preduvjeti koji pružaju podršku mladoj obitelji, mladi će savijanje obiteljskog gnijezda planirati tamo gdje im se nude najpovoljniji uvjeti.

Općine koje osjećaju demografski deficit zbog toga su se počele boriti za zadržavanje mladih da ostanu u svom mjestu. U protivnom će odumrijeti prirodnim putem. Zatvaranje vrtića je doslovno udarac pronatalitetnoj politici, a općina koja ga nema, svesti će se na staračko stanovništvo i uređenje groblja, slikovito je dočarala vijećnica Biljana Bećirović u Vratišincu. Ne bude li djece u vrtićima, neće ih biti u školi, mjesto će stariti i, zaista, što će drugo u tim sredinama ostati, nego, slikovito rečeno “uređivanje groblja”. Dijagnoza bolna, ali precizna.

Nikad ne treba odustati, život je uvijek moguće potaknuti ako su u fokusu ljudi. No da bi se to dogodilo, moraju postati prioritet. To znači da mora biti posla, mogućnosti rješavanja stambenog pitanja i osigurane brige za djecu. Od njih novi svijet počinje.

Ostavi komentar