Umjetni ljudi i bogovi

Ne tako davno, prije nešto više od godine dana, svijetom je odjeknula vijest da su kineski znanstvenici napravili pametne GMO majmune, a nedavno i vijest da su kineski znanstvenici kreirali GMO bebe koje su prirodno otporne virus HIV-a. To je izazvalo zgražanje u svjetskoj znanstvenoj zajednici.

Zadiranje u ljudski DNK zabranjeno je u nizu država zbog mogućnosti trajnog prijenosa na kasnije generacije svih promjena kakve god bile, dobre ili loše.

Uostalom, nitko ne zna unaprijed kakve će biti posljedice, a niti to, kako će ti promijenjeni geni utjecati na druge gene u ljudskom organizmu.

Naš uvaženi znanstvenik dr. Dragan Primorac u više je navrata napomenuo da je praksa kreiranja ljudske DNK nedopustiva kako sa znanstvenog, tako i s moralnog aspekta i da je to stav gotovo cijele svjetske znanstvene zajednice i mnogih država u kojima su zabranjeni ti eksperimenti.

No ono što je danas zabranjeno, sutra više neće biti, sudeći po vijestima iz jedne male države koja se zove Estonija i ima jedva 1,3 milijuna stanovnika, dva i pol puta manje od Hrvatske.

Znanstvenici su ovih dana u Estoniji razvili umjetnu inteligenciju na način da je da je ona stvorila umjetni DNK koji je po složenosti gotovo ravan ljudskom! Kažu da ga gotovo uopće nije moguće razlikovati od pravog ljudskog DNK.

Novostvoreni lažni DNK je nešto što ne postoji u prirodi i stvoren je neuronskim mrežama i super strukturama umjetne inteligencije.  Za laike, novi DNK stvorili su snopovi električnih impulsa i žica, odnosno računala i matematičko modeliranje struktura.

Nešto slično ali na nižem stupnju već se događa u velikim svjetskim institutima, pomoću umjetne inteligencije i velikih baza podataka traga se za djelotvornim cjepivima.

Značaj lažnog ljudskog DNK iz Estonije je mnogo veći nego se misli, sad će svaka država i svaki institut moći istraživati lažni ljudski DNK stvoren pomoću umjetne inteligencije, ne dvojeći oko zabrana, morala i dosadašnjih  postulata znanosti. Što će to značiti, možemo samo nagađati. Jedni se groze takve mogućnosti spominjući sve moguće negativne pojave, dok drugi vjeruju u znanstveni napredak.

I religijske enigme su velike. Biblija nam je stoljećima govorila da je Bog stvorio čovjeka, sad je čovjek postao Bog i stvorio biće na svoju sliku i priliku. I još više: taj lažni čovjek uskoro će pomoću umjetne inteligencije moći stvarati neke nove,  nalik ljudima, sve pomoću računala. Kamo nas to vodi znanost ili mi nju?

Ostavi komentar