7.2 C
Čakovec
Utorak, 21 ožujka, 2023

U ponedjeljak u Čakovcu o poreznoj presiji i trošenju javnog novca

Dosta nam je korupcije i neprestanih afera vlasti u kojima se ona igra s našim novcem, dosta nam je lažnih političkih figura koje dobivaju glasove, izbore i vlast putem čvrsto interesno stvorenih mreža pri čemu se neprestano troši i među njima dijeli novac prikupljen od svih poreznih obveznika i time njima omogućuje lagodan život, dok velik dio građana vidi jedino izlaz u iseljavanju u transparentnija i pravednija društva?

Dosta nam je gledanja „bogatih” parapoduzetnika koji vrlo lagodno žive budući da neprestano posluju s javnim sektorom dobivajući tako kolač tzv. javnog novca, dok se istovremeno pravi poduzetnici svakodnevno bore za opstanak na ionako izuzetno slabom hrvatskom tržištu? Jesmo li uspješna ili neuspješna država? Imamo li uopće mogućnost za napredak? Kako smo se doveli u situaciju u kojoj se danas nalazimo i što bismo trebali izmijeniti kako bismo postali prosperitetno društvo? Željeli smo vlastitu državu, a kome na korist smo je zapravo stvorili? Zbog čega smo pasivni i ne borimo protiv zarobljavanja javnog novca u rukama elita oduzet građanima putem visokih poreza i različitih nameta?

O čemu govori koncept “zarobljene države”, što on znači i zbog čega ta sintagma opisuje stanje naše države? Kako natjerati vlast na odgovornost u trošenju javnog novca? Mogu li građani sami utjecati i spriječiti donošenje loših zakona koji koče poduzetništvo i ukupan gospodarskih razvoj?

Na ova pitanja odgovore će u Čakovcu, u zgradi Scheier u ponedjeljak, 25. studenog, s početkom u 18 sati, pokušati dati dva ugledna gosta na Večeri ekonomije: Davor Huić, jedan od osnivača i predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa, bivši novinar, ratni dopisnik, ekonomski novinar i urednik Reutersa, posljednjih deset godina direktor i glavni konzultant u PR agenciji Briefing komunikacije d. o. o. te čest gost javnih tribina i ključnih emisija u hrvatskim medijima pri čemu komentira aktualne teme upravo iz sfere javnih financija i Vuk Vuković, doktor znanosti iz političke ekonomije sa Sveučilišta u Oxfordu s magisterijem na London School of Economics, vlasnik i direktor tvrtke Oraclum sa sjedištem u Engleskoj koja se bavi prediktivnim modelima, istraživanjem tržišta i data science-om.

Kroz panel diskusiju u kojoj s pitanjima i komentarima mogu sudjelovati i svi građani, gosti ove treće po redu Večeri ekonomije u Čakovcu, govorit će o razlozima zaostajanja Hrvatske naspram drugih zemalja u europskom okruženju, mrežama elitama i nejednakosti, interakcijama političara i politički uvezanih firmi, mehanizmima mreža elita, zbog čega se reforme u Hrvatskoj ne provode, o ideji i misiji Udruge poreznih obveznika Lipa, nevladine organizacije potpuno nezavisne od javnog novca i proračuna, udruge koja zastupa građane, poduzeća i obrte koji porezima i parafiskalnim nametima pune državni proračun.

Udruga Lipa je dosad već sa svojim akcijama uspjela pomaknuti granice u razmišljanju dijela hrvatskih građana, ali i izvršiti pritisak na vlast prilikom donošenja određenih zakona, ističući probleme prevelikih poreza i prevelike javne potrošnje, s posebnim naglaskom na razbacivanje vlasti s javnim novcem i potrebama za slobodom poduzetništva, kao i na paradoks da su interesne skupine onih koji žive od proračunskih sredstava često moćnije i utjecajnije od onih koji ih plaćaju.

Kako je Međimurje mala poslovna meka Hrvatske, a Međimurci znaju što znači raditi i zarađivati vlastitim trudom, ove teme upravo obuhvaćaju sve ono za što mnogi među nama i sami imaju pitanja, dileme i razmišljanja. Upravo zbog toga Večer ekonomije s ovakvim aktualnim pitanjima i problemima je događaj interesantan široj publici.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,035FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE