U čemu je tajna vječitog pasivnog iščekivanja dobrog vladara?

Zakoračili smo u intrigantnu godinu, jedinstvenu kombinaciju brojeva. Sadrži dvije dvadesetice. Numerolozi  sa svojim tumačenjima su traženi, jer tko od nas ne bi rado zavirio u budućnost!

Što ona nosi? Čeka li nas u zasjedi kakav iznenađujući obrat?  Vidovnjaci, prognostičari i izrađivači horoskopa krajem stare i početkom nove imaju puno  posla.

Kao da dobri događaji i  vijesti padaju sa zvijezda i ovise o njihovim  konstelacijama. Priželjkujemo čuti najavu dobrih vijesti za nadolazeću godinu, glasnicima loših vijesti nerado otvaramo vrata.

Ima u tom očekivanju bolje budućnosti na pladnju, našeg komoditeta da osobni trud nije bitan, jer je sudbina već zapisana. Kao da je naš zadatak da samo klizimo kroz život.

To je samo-zavaravajući alibi za osobnu neodgovornost. Izgovor da je sudbina predodređena kako loša, tako i dobra.

Vješti vidovnjaci i prodavači budućnosti, znaju da je život sastavljen od dobrih i loših događaja. U jednom ljudskom životu ima svega: zdravlja i bolesti,  rastanaka i sastanaka. Ljubavnih ushita i razočaranja. Smrti i rođenja. Gubitaka i dobitaka. I vječito iščekivanje glasnika dobrih vijesti. Spretni prognostičar budućnosti od svih tih sastojaka nastoji složiti pitki koktel koji će svakome prijati.

Među ljudima uvijek tinja nada u dolazak dobrog Mesije koji će stvari preokrenuti na dobro. Spasiti nas od neugode, uvesti u blagostanje. Većina ljudi nikad zapravo ne odraste, nego cijeli život nesvjesno vjeruje u bajku o postojanju dobrog kralja koji će se jednom pojaviti i zavladati na dobrobit naroda. Kao da je narod njegova zarobljena princeza nemoćna, dobra  i lijepa kojoj je sudbina čekati da je on oslobodi okova iz kojih sama ne zna izaći. U čemu je tajna tog vječitog pasivnog iščekivanja fiktivnog, dobrog vladara?

I ovi predsjednički izbori još jednom potvrđuju tu fantaziju naroda da ćemo možda baš sada “trefiti” baš takav spasiteljski izbor. Ili je sve to iluzija blagdanskog ozračja. Da je veljača sve bi nam bilo puno realističnije.

Ostavi komentar