11.8 C
Čakovec
Subota, 25 ožujka, 2023

Tamna staza praznovjerja

Dio ozbiljnih znanstvenika sve je više zabrinut, no ne zbog ratova koji su samo posljedica, već zbog sasvim prozaičnih razloga zbog čega naš svijet nije takav kakvim ga želimo ili zamišljamo, lijep, skladan, miran. Riječ je takozvanim futuristima, koji se sve više s razlogom, ili bez razloga, pojavljuju u medijima s različitim predviđanjima.

Nekad davno plašeni smo predviđanjima Nostradamusa i babe Vange, no danas je svijet drugačiji. No kao i nekad u doba vjerovanja u natprirodne sile, i danas se suočavamo sa sve više izvora pseudoznanosti.

Prema internetskim stranicama cvate prodaja najblaže rečeno „problematičnih“ proizvoda koji nude brzo ozdravljenje, sreću i drugo, razne nedokazane dijete i vitamine, ali i cijele knjige koje iskrivljuju već dokazana znanja i istine te nude iskrivljene činjenice ili ideologije. Na osobnom planue nudi se mnoštvo horoskopa i proricanja sudbina, kao da se unaprijed zna što će se dogoditi. Ako se to beskonačno ponavlja, a svaki medij na svoj način producira nekog od tih nositelja praznovjerja, nedovoljno obaviješteni ili pak nedovoljno obrazovani mladi mogu u to povjerovati. Nije slučajno što posljednjih godina raste broj sekti bilo koje vrste.

Jedan od znanstvenika koji je upozorio na tamnu stranu praznovjerja i pseudoznanosti je Carl Sagan, kojeg svi pamtimo po zalaganju za očuvanje prirode. On upozorava naš svijet da je znanstvena metoda pomogla i pomaže rasvijetliti tajne svemira tijekom povijesti, no na Zemlji potragu za mirom i istinom potkopavaju praznovjerje i pseudoznanost s razornim posljedicama. On govori: “Znanost je više od tijela znanja; to je način razmišljanja”, te nastavlja: “Kad su strašne tehnološke moći u rukama nekolicine, a nitko tko predstavlja javni interes ne može ni shvatiti pitanja… naše su kritične sposobnosti u opadanju. Kad ne možemo razlikovati ono što je dobro i ono što je istina, klizimo gotovo ne primjećujući, natrag u praznovjerje i tamu.”

Osnovna razlika između znanosti i pseudoznanosti je da u znanosti dokazane činjenice putem provjerljivih metoda podliježu stalnom preispitivanju. Ako se dokaže da su nedorečene, one se napuštaju u ime bolje istine.

Pseudoznanstvene istine pokušavaju preobratiti, a ne uvjeriti u istinitost, a osnovna zamisao se nikad ne napušta, bez obzira na nedostatak dokaza. Jedno od mnogih pitanja za razlikovanje: Vjerujete li da su Rusi i Ukrajinci jedan narod? Ili na primjer: Vjerujete li da su prirodni lijekovi i postupci bolji od znanstveno dokazanih?

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,062FanoviLajkaj
618SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE