Sve je lakše kad se nosi proljetna jaknica!

Nakon cjelotjedne kišurine i vremena koje više nalikuje na početak zime nego proljeća, konačno je stiglo sunčeko. Osjeća se u svim porama naše zajednice. Ljudi su odmah živnuli, ulice su pune čak i u prijepodnevnim satima.

Čakovec je inače po tome specifičan grad, jer Međimurci koji su puno radili na polju, danas ipak nađu malo više vremena za razonodu i kavicu na suncu. Sjećam se kad sam studirala u Rijeci, Korzo je bio krcat u svim godišnjim dobima, svim periodima na danu. Zezale smo se da tu negdje sigurno raste vrba ispod koje se nalaze rudnici novaca, jer nikad nema mjesta za kavu, svi šopingiraju, a ispada da se baš puno i ne radi. Njihov mentalitet loše mi je sjedao na učenje, jer more i sunce nas Međimurce asocira na godišnji odmor.

U vrijeme ove kišurine i zimice, čak je i japanska trešnja pod mojim prozorom izgledala tužno. Fotografija nije mogla biti toliko prekrasna, jer je falio segment sunca. Sad je kad je stiglo, odmah svi pričaju o produženom vikendu, Uskrsu, izletima i naravno pitanje broj 1- gdje se slavi Prvi maj. Većina naroda olako zaboravlja da na neradne i produžene dane i vikenda postoje zanimanja koja ovo ne zahvaća. Iako su se određeni trgovački lanci konačno susreli s mozgom i shvatili da bi teta Ana s blagajne rado Uskrsni doručak umjesto na radnom mjestu provela sa svojom obitelji.

Hitne službe, mi novinari, ugostitelji rade na sve praznike, ali naravno sve je to stvar odabira zanimanja. Žena koja radi na blagajni u vrijeme Uskrsa nije potrebna većini. Sve što možeš kupi ranije. Pripremi se i nemoj ići u dućan. Brzo smo se priviknuli na mentalitet kupovanja u svako doba dana i tjedna. Većina glasa za neradne nedjelje, ali kavice ćemo se teško odreći. Jer, ipak najviše nas u shopping odlazi upravo za vikend, pa onda kad se uputiš primjerice u Beč šokiraš se kad vidiš da je njihovo radno vrijeme za shopping samo do 18 sati. Nakon toga odeš na pivicu i možda nešto i uštediš.

Za ove produžene blagdane, želim vam svima da se odmorite, fino najedete šunkice (ne prejedete) i dobro podružite sa svojim najmilijima za obiteljskim stolom!

Ostavi komentar