Sudbinska igra čovjeka

Prije dvadesetak godina svjetski prvak u šahu Kasparov pobijedio je superračunalo, no onda je ono nakon kraćeg vremena pobijedilo njega. To je tada bio veliki svjetski događaj, a računalo  Deep Blue postalo je preko noći poznato. Prolazile su godine i prije deset godina više nije trebalo superračunalo da pobijedi svjetskog šahovskog prvaka, moglo je to i ono malo slabije.

Prije tjedan dana dogodio se prijelomni trenutak u modernoj ljudskoj povijesti, iako će mnogi samo odmahnuti glavom i reći: što nas se to tiče, ionako imamo druge brige.

Računalo u koje su ugrađene najnovije spoznaje o naprednoj umjetnoj inteligenciji, Googleova umjetna inteligencija DeepMind AI pobijedilo je najbržeg i najboljeg svjetskog igrača u igri Starcraft. Riječ je o igri strategije u realnom vremenu.

Za one koji previše ne vjeruju u umjetnu inteligenciju ključni je podatak da je ona u kratkom roku skupila iskustvo od 200 godina neprekidnog igranja te igre. Igrajući, umjetna inteligencija je iskorištavala svaki krivi potez, a dovoljan je bio jedan krivi potez od više tisuća ili desetaka tisuća da se izgubi strateška igra.

Drugim riječima, umjetna inteligencija postala je pametnija od najpametnijeg čovjeka u jednoj od najsloženijih igri današnjice. To znači da je s današnjim danom ili ovoga mjeseca prekoračen prag i čovjek više najpametnije biće na ovom planetu, barem u igri strategije. Doduše on će to biti još dugo no vremena mu ponestaje, jer je ovdje riječ ipak samo o određenoj igri. Računala su danas posvuda i nezaobilazna, a time i umjetna inteligencija.

Kako se umjetna inteligencija brzo razvija jer stalno  sama uči ako joj se pruže uvjeti, razlika između ljudskih znanja i znanja robota biti će sve veća, pa mnogi proglašavaju opću opasnost od robotizacije bez kontrole.

Već danas su mogući različiti kibernetički napadi koji se i događaju i koji postaju sve veća prijetnja za građane ali i države. Raznim manipulacijama moguće je kreirati stvarnost do te mjere da se više ne zna što je istina, a što lažno. Ukratko, gubi se  nadzor nad događajima.

Europska unija odnosno 24 zemlje među kojima nema Hrvatske nedavno je potpisala pakt o razvoju umjetne inteligencije, želi se više ulaganja i znanja radi suprostavljanja tehnološkim divovima ali i opasnostima.  U ovom trenutku najvažnije se razvojne bitke odvijaju u kabinetima najjačih država i vojski svijeta.

Preostaje nam vjera da će čovjekov genij pronaći izlaz iz ove dileme, kao što je to bilo uvijek u povijesti.

Ostavi komentar