Stvara li se novokomponirano javno privatno partnerstvo između države i poduzetnika?

Zbog koronavirusa država je uletjela s potporama za očuvanje radnih mjesta poslodavcima. Tri mjeseca uz isplate plaća zaposlenima u javnom i državnom sektoru kojima je država poslodavac, isplaćivala je plaće i velikom djelu zaposlenih u realnom sektoru.

Država je odlučila da je zaposlenima u realnom sektoru pogođenima krizom dovoljan minimalac, a zaposlenicima kojima je ona poslodavac nije dirala plaće.

Nikad nije bila vidljivija podjela građana Hrvatske na dvije kaste. Oni koji su zaštićeni i za najvećih kriza i oni koji su osuđeni nositi teret svake krize.

Kakva, takva zaštita zaposlenih u realnom sektoru trajala je ograničeno, tri mjeseca, a najavljene nove, manje izdašne mjere dočekane su rafalnom paljbom kritika od strane poduzetnika.

Ako država odustane od zaštite zaposlenih u realnom sektoru poduzetnici će ih usmjeriti na burzu rada. Postavlja se pitanje što će biti s tisućama ljudi žrtva  gospodarske pandemije?  Nakon izbora čeka nas natezanje oko formiranja Vlade i može se dogoditi da ćemo do jeseni biti u nekoj vrsti vakuma i tehničke vlade.

Što će biti kad tim ugroženim građanima stignu pojačani troškovi za školarce i grijanje na jesen? Oporavak gospodarstva ne možemo očekivati po hitnom postupku. Mnogi građani sa zebnjom iščekuju jesen i zimu. Hoće li doći do socijalnog sloma? Pitanje svih pitanja je kako će se nova Vlada odnositi prema siromaštvu svojih građana. Hoće li ih vaditi iz siromaštva ili ih prepustiti stihiji, tako da još jedan val mladih i sposobnih odseli u inozemstvo. Hoće li braniti samo one u javnom sektoru ili će posegnuti za uvođenjem bazičnog dohotka za sve one pogođene krizom. No onda se postavlja pitanje tko je poslodavac i kako će se država odnositi prema poslodavcima kojima plaća radnike. U kakvom će oni odnosu biti? Hoće li se stvoriti novokomponirano javno privatno partnerstvo? Kako će se dijeliti gubici, dobit i kakve će društvene promjene donijeti intervencija države u privatno vlasništvo, pogotovo u krhkim tržišnim gospodarstvima kao što je naše.

Ostavi komentar