Spremaju li se prave reforme?

Strasti su se napokon smirile. Iza nas su sučeljavanja, podmetanja, debate tko je bolji, a tko lošiji, barem za jedno vrijeme. Naime, druge se godine na proljeće održavaju lokalni izbori pa ćemo ponovno biti svjedoci svega toga. Pred strankama je sada da se pokažu u najboljem svjetlu, a na Vladi da u ovoj korona krizi iznjedri najbolje rezultate koje može. Jer lokalni izbori su tu, a oni su svim građanima jako važni.

Ovih se dana puno govori o smanjenju broja ministarstava, lokane samouprave i činovnika koji rade u javnim institucijama. Primjerice, namjerava se spojiti Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva s Ministarstvom turizma. To će za nas ujedno i značiti da najvjerojatnije gubimo ministra iz Međimurja. Nova-stara Vlada najavila je da će smanjiti broj ministarstava s dosadašnjih 20 na brojku 16 ili čak i manje. Hoće li to biti samo trik pred izbore ili ipak ne vidjet će jako brzo. U reorganizaciji ministarstva najbitnije je smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru. Ako će se samo smanjiti broj ministarstava, a broj zaposlenih će ostati isti ili će se čak povećati, onda ova reforma nema nimalo smisla.

Prema programu Vlade u planu je i ukidanje funkcije zamjenika općinskih načelnika te broja predstavnika u općinskim vijećima. Što znači da ćemo dogodine u općinskim vijećima imati manji broj vijećnika i to za otprilike 30 posto ako je sudeći prema prvim najavama. Jedna od novina bi isto tako bila bi da se pročelnik bira na mandat. Što će se od toga sve ostvariti, vidjet ćemo vrlo vjerojatno početkom iduće godine. Osim ako korona ponovno ne uzme maha, no nećemo sada o tome. Vrijeme je da okrenemo novu stranicu. Ljeto je tu, godišnji je pred vratima, može li bolje od toga? Restartajmo se i mi!

Ostavi komentar