Špiljski mentalitet u 21. stoljeću

Volimo reći da živimo u modernom, civilizacijski naprednom dobu. To nam je moderno doba donijelo svakakve praktične stvari, one koje su prije nekih 70 ili 60 godina bile tek fantazija. Imamo vešmašine, perilice za suđe, parne postaje, robotske usisavače i brisače, čak je i Samsung nedavno izbacio robota koji će nam pomagati vaditi suđe iz perilice i stavljati veš na pranje. Moderno je doba podređeno čovjeku kako bi on, ruku na srce, mogao više raditi, a time i valjda i više zaraditi.

Gore navedene kućanske strojeve većina si tako može i priuštiti. Moderno doba nam je donijelo internet. Svašta možemo pročitati, a uskoro ćemo naučiti (nadam se) i kritičko razlučiti što je na internetu fake, a što pravo. Naučit ćemo, nadam se, i kako ne kliknuti na lažni oglas za bitcoin, pa uložiti cijelu ušteđevinu i onda uskoro saznati da je sve bila prevara. Moderno doba svašta nam donosi. No, špiljski mentalitet nam je ostao?

U moderno doba žene su emancipirane. Barem tako vjerujemo. Imamo pravo na izbor. Koju srednju školu odabrati, ostvariti ono što želimo biti u životu. Imamo pravo i odabrati s kim želimo osnovati obitelj. Moderno doba izumilo je ultrazvuk i razne testove koji u ranim fazama mogu detektirati ima li vaše dijete kakve anomalije, pa tako do 12. tjedna imate pravo na pobačaj.

No, ono na što žene nemaju pravo je odlučiti o pobačaju u kasnijem dobu, pa makar im je moderna tehnologija pokazala da dijete ima maligne, često neizlječive bolesti. Dakle, tu hrvatsko zakonodavstvo i zdravstvo poteže crtu… Ne bi li svaka žena za sebe trebala o tome odlučiti? Ne, ako se pita hrvatski zakon.

Hrvatsku je javnost zgrozilo svjedočanstvo žene (a zamislite koliko ih ima još, ali nisu javno progovorile) o tome da je trebala čekati da dijete “prirodno” umre u njoj. Primjerice, nama susjedna Slovenija na takve slučajeve ima puno liberalniji i po meni normalniji pristup. Žena se čak ima i prilike oprostiti sa svojim mrtvim djetetom, koje nažalost ne bi preživjelo da je stiglo na svijet. Nije li to zdravije?

Ostavi komentar