Špilja svetog Romualda

Godišnji odmor nastojim uvijek iskoristiti za istraživanje još nepoznatih terena i mjesta koja mi stoje na popisu za posjet. No, ponekad i kada već posjetiš neko mjesto, nešto ti ipak može promaknuti. Tako mi je promaknula špilja svetog Romualda ili Lomardova pećina u Limskom zaljevu.

Prvi sam put posjetila Limski kanal prije tri godine, ali s kopnene strane. Ovog puta brodicom smo se dovezli u zaljev i po prvi sam put vidjela Romualdovu pećinu smještenu na južnim obroncima Limskog zaljeva. Sam uspon do špilje jako je strm, ali ako i baš niste u kondiciji, moguće ga je svladati.

Romualdova pećina naše je važno je arheološko nalazište, spomenik prirodne baštine, dom zaštićenih vrsta šišmiša te mjesto hodočašća. Prema povijesnim dokumentima, prvi zapisi o pećini datiraju iz 1590. godine, a još je zanimljivija usmena predaja koja se prenosi s koljena na koljena.

Istrijani govore da je u toj špilji oko 1000. godine živio i sveti Romuald, redovnik i pustinjak podrijetlom iz Ravene, a u znak sjećanja na njegov skromni život u pećini su se do 1942. priređivale procesije. S njim se povezuje i osnutak obližnjeg Samostana sv. Mihovila Arkanđela oko 1040. godine.

U samom špilji pronađeni su i zanimljivi ostaci izumrlih životinja poput špiljskog medvjeda i hijene te lava i leoparda. Pronađeni su ostaci pračovjeka, od njegovih artefakata kao što su šila, strugala do zuba kutnjaka djeteta, koji je ujedno i najstariji ostatak pračovjeka pronađen u Istri.

Pećina je duga 105 metara, uski i niski ulaz vodi do nekoliko većih i impresivnih dvorana. Vijugav hodnik mjestimice se širi i tvori sedam većih prostorija, ali izrazitih ukrasa. Svakako se isplati posjetiti ako ste za takav vid aktivnog odmora i željni vidjeti nešto novo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE