Serija o kojoj svi pričaju

Ako do sad još niste, svakako preporučujem da pogledate mini HBO-ovu seriju Černobil. O njoj svi pričaju u posljednje vrijeme te se popela na prvo mjesto najbolje ocijenjenih serija svih vremena prema IMDb-u. Prestigla je čak serije Igre prijestolja i Breaking Bad. 

U pet epizoda opisuje se katastrofa u Černobilu u travnju 1986. u gradu Pripyatu u Ukrajini kada je jedan od četiri nuklearna reaktora eksplodirao te oslobodio 400 puta više radioaktivnog otpada nego je to učinila bomba koju je bacila Amerika na Hirošimu 1945. godine. Detaljno se mogu vidjeti uzroci i užasne posljedice radijacije, a napetost u seriji raste iz kadra u kadar. Malo koja serija me tako prikovala za TV ekran. 

Najviše me dojmio lik Ulane Komjuk, sovjetske nuklearne fizičarke koja je imala zadatak dešifriranja tajne onoga što je dovelo do černobilske katastrofe, a koju je glumila  Emily Watson. Na kraju se ispostavilo da je lik izmišljen, odnosno da je u taj lik udruženo na desetak drugih znanstvenika koji su težili tome da svijet sazna cijelu istinu te da se spriječi nastanak sličnih katastrofa u ostalim dijelovima Sovjetskog saveza, jer je za to postojala itekako velika mogućnost. 

Serija obiluje mučnim scenama, poput primjerice ubijanja životinja koje je bilo nužno jer su svojim postojanjem širili radijaciju. Sovjeti su krili od javnosti eksploziju i posljedice katastrofe sve dok Šveđani nisu alarmirali javnost o povećanoj radijaciji iznad njihovog prostora. 

Lažima i negiranjem glavešine su htjele sve zataškati, no istina je izašla na vidjelo kao što to uvijek biva, iako ponekad jako sporo. Svaka čast onim herojima koji su dali svoj život za druge kako bi spriječili još veću katastrofu. Jedina mi je bila zamjerka što su likovi pričali na engleskom jeziku, ostalo je sve bilo za čistu desetku.

Ostavi komentar