Nedostatak empatije naša je rak – rana

Medijski prostor i javnost ovih dana bruji o kiretaži “na živo” u hrvatskim bolnicama. Dugogodišnju šutnju o tretmanima žena na odjelima ginekologije pokrenula je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić koja je u Saboru javno ispričala svoje najgore životno iskustvo. Nakon njezinog istupanja u udrugu Rode pristiglo je još četristotinjak svjedočanstva žena koje su doživjele slična iskustva bez anestezije.  Predstavnice udruga Roda prikupljena su svjedočanstva osobno odnijele u Ministarstvo zdravstva koje pak je najavilo veliku inspekciju u svim spomenutim bolnicama.

U emisiji Otvoreno tim je povodom gostovao dr. Ante Ćorušić, predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju te ravnatelja KBC-a Zagreb, koji je svojim izjavama mnoge šokirao. Izdvajam samo neke od njih: “Nije istina da je odnos prema ženama u Hrvatskoj loš. Imamo mali problem, a to je problem komunikacije. Ne trebamo dizati veliku galamu. Ne možemo generalno optuživati cijeli sustav. Puno bolje se radi u Hrvatskoj nego u Kanadi.”, “Nitko ne veže žene, nego se stavljaju remeni. To pomaže ženama.”, kao i onu koju je izgovorio predstavnici udruge Rode: “Nećeš ti meni govorit o mojoj struci!”.

Sa svojim bahatim i ciničkim stavom pokazao je krajnju neprofesionalnost za jednog zdravstvenog djelatnika koji se nalazi na tako visokoj poziciji,  kao i to da ga uopće ne zanima rješenje problema, već da mu je jedino stalo do svojeg ugleda. Jedino s čime se mogu složiti s dotičnim liječnikom je da postoji problem komunikacije, kojoj bih još dodala i nedostatak empatije. Liječnici zaboravljaju da se ponekad trebaju staviti u kožu pacijenata i znati reći koju toplu riječ koja, kao što su nam u prvom razredu govorili, i čarobna vrata otvara.

Svaka osoba se ionako osjeća vrlo zbunjeno već kad kroči nogom u bolnicu, a dok još doživi traumatično iskustvo poput pobačaja njezino psiho-fizičko stanje je jako loše. U tim je trenucima ponekad dovoljan samo stisak ruke pa čak i pogled razumijevanja, koji donekle može smiriti osobu. Kad bi se pokazalo više brižnosti, vjerujem da bi trenuci provedeni kod liječnika bili za svakog pacijenta puno ugodniji i uspješniji.

Ostavi komentar