Berbe ranije nego inače; problem i dalje žutica

Vrlo vruće i sparno ljeto s čestim kišama u srpnju koje je obilježilo ovu godinu zadalo je niz problema za naše vinogradare i vinare. Godina je bila vrlo teška zbog velike količine vlage u zraku, a to za vinogradare znači puno bolesti i štetnika. Kako bi očuvali svoje vinograde, u prvom redu od plamenjače ili peronospore, bilo je potrebno potrošiti puno više novčanih sredstava nego inače na  tretiranje vinograda zaštitnim sredstvima.

Srećom, izmakli smo tučama koje su bile karakteristične za naš kraj u nekoliko proteklih godina. Nadamo se da to neće promijeniti do kratkog vremena koje nam još predstoji do prvih berbi. Prema najavama vinogradara, za rane sorte poput muškata otonela, to možemo očekivati već nakon blagdana Velike Gospe drugog tjedna. Bobice su već jako mekane pa ćemo ih ubrzo moći kušati i sladiti se njima. Zbog visokih temperatura s berbama će se ranije, za kojih dva tjedna nego inače, započeti i s ostalim ranim sortama.

Osim toga, u Međimurskom su vinogorju još uvijek najveći problem vinogradi koje nitko ne obrađuje i koji su zaraženi zlatnom žuticom vinove loze. Iz Savjetodavne službe u Čakovcu napominju kako su rizični položaji na moguću pojavu i širenje zlatne žutice vinove loze svi vinogradi udaljeni 500-1.000 metara zračne linije od zapuštenih, to jest neobrađenih vinograda i nasada gdje se još uzgajaju direktno rodni američki hibridi u kojima se nije provodilo usmjereno suzbijanje američkog cvrčka u aplikacijama nakon cvatnje.

Čakovečki savjetodavci posebnu upozoravaju sve vinogradare i vinare da će odrasli oblici američkog cvrčka biti aktivni u prijenosu zlatne žutice s oboljelog na zdravo trsje narednih dana, to jest tijekom kolovoza i početkom rujna. Situacija je alarmantna, stoga se apelira na sve male i velike vinogradare u Međimurju da poduzmu potrebne mjere za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje zlatne žutice vinove loze s ciljem da za nekoliko godina u potpunosti ne ostanemo bez svojih vinograda!

 

Ostavi komentar