Doktori šoka

Svijetom se širi panika zbog pojave koronavirusa u gradu Wuhan u Kini. Bolest je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka. Vrlo je sličan virusu gripe. Broj oboljelih i umrlih mijenja se iz dana u dan te ovisi o izvoru informacija zbog čega je nezahvalno uopće navoditi brojeve. Ono što je najviše zabrinjavajuće je to da se virus rapidno širi i da broj zaraženih premašuje 20.000 ljudi.

U Hrvatskoj još nije zabilježen slučaj zaraze, dok je u Europi koronavirus zabilježen u Francuskoj, Njemačkoj, Finskoj, Italiji, Španjolskoj, Švedski, Belgiji, Velikoj Britaniji i Rusiji. Uspoređujući s ostalim zaraznim bolestima, koronavirus nije tako opasan kao što su ospice, zaušnjaci, male boginje, SARS ili HIV, no to ne znači da ne treba biti na oprezu.

Cijela ova situacija s virusom podsjetila me kanadsku novinarku Naomi Klein koja je svoja dugogodišnja istraživanja ukoričila u knjigu pod nazivom Doktrina šoka. U knjizi se govori o moćnicima koji zarađuju na kaosu i općoj panici te ujedno iskorištavaju krvoprolića i katastrofe da preobražuju svijet prema vlastitim idejama. Takve ljude naziva doktorima šoka.

Među tim šokovima nabraja torturu Pinochetova režima u Čileu 1973., rušenje Berlinskog zida i gospodarsku nestabilnost u Poljskoj i Rusiji u ranim osamdesetima, nezaustavljivu inflaciju u Boliviji, rat na Falklandskim otocima između Argentine i Velike Britanije, rat u Iraku te uništenje New Orleansa uraganom Katrina u novije vrijeme. U Kini koja je postala ekonomsko čudo u nekoliko je tjedana nastao pravi kolaps zbog koronavirusa. Škole su zatvorene, ljudi ne odlaze na posao, prekinuti su letovi i padaju dionice. Bit će svakako zanimljivo pratiti što će se zbivati u sljedećim tjednima te može li se staviti poveznica s teorijom o doktorima šokova.

Ostavi komentar