Deranje turista na obali došlo na naplatu

Najnovije istraživanje Državnog zavoda za statistiku o turističkim aktivnostima hrvatskog stanovništva za 2017. godinu pokazuje da za vrijeme godišnjih odmora putuje ili ljetuje na moru samo 43 posto Hrvata, dok si ostatak nacije od 57 posto iz financijskih razloga ne može priuštiti bilo kakvo višednevno izbivanje iz mjesta stanovanja. Nadalje, u tih 43 posto stanovništva čak dvije trećine njih ne plaća smještaj.  To najčešće znači da ili ljetuju kod rodbine i poznanika ili posjeduju vlastite apartmane, odnosno kuće za odmor.

Nažalost, kod nas u Međimurju je slična situacija. Za mnoge obitelji s prosječnim hrvatskim primanjima toplice su preskupe, pogotovo se to odnosi na vikende i blagdane kada se cijene penju ponegdje i preko stotinjak kuna, a kad se u to uključi i obrok, cijene se skoro pa udvostručuju za jednu osobu. Zbog toga mnogi radije odlazi u susjedne zemlje gdje se za 15 do 20 eura može i dobro pojesti te okupati u znatno uređenijim bazenima s puno dodatnih sadržaja koji se, naravno, ne naplaćuju, kao što je to čest slučaj kod nas. Drugi izbor su najčešće jednodnevna kupanja na sjever Jadrana koju organiziraju turističke agencije i koje imaju popunjen svaki vikend od početka srpnja pa do kraja kolovoza. Treći i najčešći slučaj pak je ljetovanje kod kuće u improviziranom bazenu.

Sve to dovelo je do toga da ovih dana u nacionalnim medijima kruže priče o tome kako se ugostitelji, hotelijeri i privatni iznajmljivači soba žale kako je turista ove godine puno manje nego je to bilo prošlih godina. Žale se i na to da im dolazi sve više turista manje platežne moći. Čini se da je deranje domaćih i stranih turista po džepovima konačno došlo na naplatu. Možda će sada napokon uvidjeti da turizam nije samo more i da bez kvalitete koja bi trebala pratiti cijenu više neće ići. Svi oni morat će se u narednim godinama vraški dobro potruditi da turiste vrate na svoje obale, no teško da će to moći bez novih ideja i inicijativa kojih za sad nema na vidiku

 

Ostavi komentar