10 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Burek danas, pizza sutra, pa šta!

Prema Svjetskom atlasu debljine 2022. koji je izdala World Obesity Federation na Svjetski dan debljine ove godine, predviđa se da će u Hrvatskoj do 2030. s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac. Nažalost, Hrvatska je zajedno s Mađarskom i Turskom u samom vrhu europske regije s predviđenih 19 % djece u dobi od 5 do 19 godina koji će živjeti s debljinom u 2030. godini, što su zabrinjavajući podaci  posebice ako se ima na umu da debljina povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti.

S obzirom na tu temu, protekli vikend bila sam u Murskoj Soboti i otišla u njihov popularni McDonald’s koji se otvorio prije skoro tri godine. Svaki put do sada, kada sam bila u njegovoj blizini, bio je dupkom pun. Brzina usluge je na visokom nivou, dođeš unutra, na ekranu naručiš hranu koju želiš konzumirati, platiš karticom, uzmeš lokator i sjedneš za stol. Narudžba stigne do tebe za najviše pet minuta.

Čak oko dvije trećine gostiju bila su djeca, koje je dodatno zabavljao robot koji ti do stola donosi hranu. Naravno, ako uspijete pronaći stol zbog gužve. Kada pojedeš, tacnu ostaviš u za to predviđeno mjesto, a na tvoje mjesto nestrpljivo dolaze već drugi gosti. Za naš stol sjeli su tinejdžeri.

U tom trenutku, kada sam se osvrnula oko sebe, upitala sam se kakvo smo mi društvo i što to učimo svoju djecu. Naravno da se možeš počastiti s vremena na vrijeme, pizzom, hamburgerom, burekom ili prženim krumpirićima, ali problem je kada to povremeno preraste u gotovo stalno. Pa se onda dogodi da djeca u školi jedu pizzu, pa u pekari, jedan dan doma, a za vikend u nekom restoranu brze hrane. Takve navike iz školskog doba preslikaju se i na odraslu dob i tako smo, nažalost, dobili naciju od 65 posto ljudi, koji su prekomjerni debeli! Najjednostavnije nije najzdravije i nikad nije put kojim treba ići!
 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE