-3.3 C
Čakovec
Nedjelja, 3 prosinca, 2023

S eurima znamo, ali slabi smo s centima kojima ćemo baratati više

Tone kovanica u centima kuju se u Svetoj Nedelji blizu Zagreba jer ćemo se početkom iduće godine oprostiti od kuna i lipa i prijeći na eure i cente.

Privid je i varka da to neće biti velika promjena jer kao da i sada, sve preračunavamo u eure. Istina je da u eure preračunavamo velike i trajne vrijednosti, a ne ono što svakodnevno kupujemo. U eurima računamo koliko košta stan ili kuća, vrijednost novih ili rabljenih automobila, kao i za neke druge predmete veće i trajnije vrijednosti, kao što su skuplji modeli mobitela, satova, nakita, luksuzne odjeće, dizajnerske torbice i slično.

Ali jeste li čuli da netko govori o tome koliko eura, odnosno centi košta biber, konzerva paštete, 20 deka neke salame, pecivo, kava, tjestenina, mlijeko ili slična potrepština koju svakodnevno uzimamo s polica dućana?

Istina da su trgovački lanci i prije zakonske obveze počeli isticati cijene u eurima. Čovjek bi rekao, štreberi, digli ruku u zrak čim je nastavnik postavio pitanje, ali trgovci ništa ne rade bez računice.

Čak štoviše, nemali broj ljudi, ugledavši niži brojčani iznos na nekom sitnom artiklu, automatski ga biraju i stavljaju u košaricu, smetnuvši s uma da se radi o cifri u eurima, a ne u kunama. Male stvari, malih vrijednosti, kupujemo najčešće i upravo nas one mogu najviše prevariti. U šumi informacija što je na akciji, što sniženo, a što izraženo u eurima lako se možemo zabuniti misleći da se radi o povoljnijoj kupnji.

Centi nisu lipe, imaju znatno veću vrijednost i nije isto ne uzvrati li vam prodavačica 20 lipa ili 20 centi jer ih nema u blagajni. Zato ćemo itekako trebati inzistirati na kusuru.

Zapravo najbolje će biti plaćati karticom i za prodavače i za kupce jer tada neće biti natezanja oko povrata kusura.

Inflatorna očekivanja svi su već obilato iskoristili da podignu cijene, malo će još i kod zaokruživanja, tako da ćemo uvođenje eura pamtiti po padu standarda. Bit će, htio, ne htio, krivac za poskupljenja.

Ući ćemo kao najsiromašniji rođak u najbogatiji klub i napokon saznati kako je to biti mlada u bogataškom društvu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE