Razvodnjavanje odgovornosti na štetu slabijih

Jesmo li otupili na nepravdu? Jesmo. Čovjek se privikne na nevolju, kao što se privikne na dobar život. Razlika je u tome što se na bolji život lako i brzo priviknemo, a za život u nevolji nam je potrebno nešto više vremena. Onoliko, koliko je potrebno da prihvatimo snižavanje kriterija, kako bi nam se život u lošim okolnostima činio jednako prihvatljiv kao da je normalan.

U Hrvatskoj možemo naći bezbroj primjera za situacije za to u kojima je oštećena strana u dvostruko težoj situaciji od onoga tko je krivac za  nepravdu. U sigurne kuće iz svog doma idu žene i djeca. Umjesto da se nasilnike kazni društvenom izolacijom i smještajem u sigurne kuće iz kojih ne bi mogli do svojih žrtava.

Kod nas oštećenik mora trpjeti barem dva puta. Prvo, kad pretrpi neku štetu ili nepravdu, a drugo kad je prisiljen živjeti s posljedicama nepravde ili štete u neizvjesnosti hoće li ikada izboriti svoje pravo. Kod nas je stvoreno okruženje da je više naklonjeno onome tko je nekoga oštetio, nego oštećeniku.

Slikovito rečeno u težoj poziciji je obitelj kojoj je nedavno izgorjela kuća, nego krivac za kratki spoj na električnim instalacijama u kući u koju obitelj još nije uselila ni koristila struju.

Čak i Grad Prelog koji je  s najboljim namjerama pokrenuo pomoć obitelji, istodobno je pokazao visoki prag tolerancije na nenormalno, jer je pretpostavio  da će istjerivanje istine trajati pola ili cijelo desetljeće.

To samo govori koliko je duboko ukorijenjena tolerancija na društvene anomalije. Kao da se podrazumijeva određena doza devijacije u radu institucija, tako da moramo računati s njom. To je nedopustivo snižavanje kriterija. Naprotiv, sa svih razina od obične građanske do općinske, gradske, županijske i državne moramo zagovarati nultu toleranciju na takve devijacije i odlučno zahtijevati preuzimanje odgovornosti.

Zašto bi bilo normalno i očekivano da oštećeni još godinama mora trpjeti posljedice? Unaprijed amnestirati institucije za dugotrajno  istjerivanje pravde? Normalno i očekivano bi bilo da se takav jednostavan slučaj kao što je požar na instalacijama riješi u vrlo kratkom roku. Sve drugo je razvodnjavanje odgovornosti.

Ostavi komentar